BYGG

Agrokvartalet i retten

USIKKERT: Agrokvartalet er stridens kjerne i rettssaken som handler om tilbakebetaling av honorar. Bak skjuler det seg en strid om hvorvidt bygget er trygt eller ikke.
USIKKERT: Agrokvartalet er stridens kjerne i rettssaken som handler om tilbakebetaling av honorar. Bak skjuler det seg en strid om hvorvidt bygget er trygt eller ikke.Bilde: Joachim Seehusen

Det er AF Gruppen som har reist krav om tilbakebetaling av honorar tidligere betalt til Tee Consult Holding og Edward Holter.

Holter var opprinnelig med å prosjektere byggene som utgjør Agrokvartalet i Asker sentrum inntil han ble sagt opp av entreprenøren AF Bygg.

Edward Holter og Tee Consult Holding har svart med et motsøksmål mot AF Gruppen der Holter krever utbetaling av tilbakeholdte fakturabeløp og godtgjørelse for perioden etter at avtalen ble brutt fra AF Skandinavias side.

Agrokvartalet er en kombinasjon av boliger, kontorlokaler og butikker, samt underjordisk parkeringshus i flere plan.

Gjenganger

Byggeprosjektet har vært en gjenganger i pressen gjennom lang tid.

Det har vært fremmet sterke advarsler om at byggene ikke er trygge fra både Det Norske Veritas og Norconsult.

AF Bygg hevder derimot at alt er i orden, og har dessuten engasjert Sweco til å gå gjennom bygget for å vurdere behovet for forsterkninger.

Mange avvik

Holter har registrert totalt 315 avvik på byggene, mange av dem svært alvorlige.

Holter hevder også at byggene kan rase. Han har fått støtte fra Det Norske Veritas, som i en rapport fra 2004 skrev at " bygget blir også på mange måter et korthus som kan falle sammen ved tilfeldig belastning".

Så sent som i oktober i fjor sendte Veritas et brev til Asker kommune der selskapet advarte og også hevdet at AF Bygg hadde brutt en avtale om å selv å varsle kommunen om byggets alvorlige tilstand.

Hva mener vi egentlig?

Også Norconsult har vært engasjert i Agrokvartalet, og hatt både sterke og vidt forskjellige meninger.

I et brev fra 2003 skrev Norconsult at "Noen av de beskrevne feil i utførelsen er så alvorlige at vi mener det kan være fare for sikkerheten til bygget".

Fire uker senere valgte Norconsult å friskmelde hele prosjektet, også det skriftlig.

Helt trygt

Sweco hevder derimot at bygget er helt trygt. Et av de alvorlige ankepunktene er manglende skjøtearmering mellom veggelementer.

Dette har Sweco regnet på, og funnet at det ikke er behov for armering til tross for at produsenten foreskriver skjøtearmering.

Flere søksmål

Veritas har skrevet at sjekklister er forfalsket og antydet at det kan ha foregått straffbare brudd på plan- og bygningsloven.

AF Bygg har svart ved å kreve dementi fra en av de Veritas-ansatte som i sin tid var med å vurdere Agro-kvartalet, Karl Larsen.

Larsen er nå pensjonist, og støtter Edward Holters advarsler om at bygget ikke er sikkert. I brevet truer AF Bygg også Larsen med søksmål.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.