DOKTORGRADER

Afrikas sjøer røper klimavariasjoner

15. mai 2001 - 00:13

Tine Lærdal har tatt dr. scient graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen Lakes Edward, George and Victoria (Uganda): A study of Late Quaternary rift tectonics, sedimentation and palaeoclimate

Viktoriasjøen er nok for de fleste kjent som Nilens kilde, og det var blant annet i disse områdene at flere kjente oppdagere reiste rundt på sine ekspedisjoner på atten- og nittenhundretallet. I tillegg til å være et av de vakreste områdene i verden hva naturen angår, inneholder sedimentene på bunnen av disse innsjøene informasjon om tidligere tiders klima.

Trine Lærdals avhandling omhandler tre ulike innsjøer, med tilhørende bassenger, som ligger innen det Øst Afrikanske Rift Systemet. Forkastninger i området er kartlagt fra satellittbilder og seismiske data. I tillegg er detaljerte analyser av sediment fra innsjøkjerner brukt til å rekonstruere klimaet og forholdene i innsjøene gjennom de siste femten tusen år.

Klimatiske variasjoner i området har resultert i variasjoner i vannstanden, noe som igjen har påvirket sedimentasjonen i bassengene. Blant annet var Viktoriasjøen, som idag er verdens tredje største innsjø, tørrlagt for femten tusen år siden. Det samme var også tilfelle for Georgesjøen, mens Edwardsjøen sannsynligvis var flere titalls meter lavere enn idag.

Fra denne lavstandsperioden og frem til idag har vannstanden i disse sjøene gått opp og ned ettersom klimaet har variert. Det viser seg at sedimentasjonen i slike aktive riftbassenger til en stor grad er kontrollert av klimaet, ihvertfall på mindre tids-skalaer. Studiet er også av interesse for oljeindustrien med tanke på fordeling av potensielle kilde og reservoar bergarter innen kontinentale rift bassenger.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.