NYHETER_BYGG

Afrikansk frostsikring

Afrikanerne ba i vår om hjelp fra Norge til å vurdere frostsikring av en 55 kilometer lang veistrekning som starter på 2900 meter over havet. 35 kilometer av veien ligger på rundt 3250 meters høyde.

Temperaturen svinger mellom minus 20 og pluss 25 grader i løpet av et normalt døgn. Landet har flinke veibyggere, men de mangler kunnskap om frostsikring.

Veiingeniør Eduard Irgens fra Arendal fikk ned produksjonssjef Tore Johansen fra Statens vegvesen i Finnmark. Han holdt et foredrag om frost i jord, og laget i rekordfart en manual som ble godt mottatt i fjellandet som ligger midt inne i Sør-Afrika.

- Tester viser at veimaterialene var telefarlige. Med tilgang på vann og frost er det nødt til å bli teleproblemer, sier Johansen.

Veiingeniørene må drenere og knuse fjell for å skaffe sterk nok telesikker masse, eller sikte bort finstoffet fra eksisterende masse.

Johansen ga veibyggerne råd om nødreparasjoner, nybygging og materialbruk. I tillegg viste han video om snøryddingsprinsipper i Norge og andre snørike land. For snø har de nok av vinterstid i Lesotho i disse høydene, skriver magasinet Vegen og vi.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.