FORUM

AFP og seniorpolitikk

29. apr. 2006 - 00:47

ARBEIDSLIV I Aftenposten søndag 26.03.er det et innlegg av Hans Rustad, redaktør av nettmagasinet document.no, med hovedoverskriften «Venstresiden omfavner Finkelstein». Her poengteres det «De mest elementære journalistiske prinsipper brytes: grove påstander får stå uimotsagt».

Jeg finner Hans Kristian Jødals innlegg om AFP – Avtalefestet pensjon i Teknisk Ukeblad nr. 1006 så misvisende provokatorisk at for meg synes Finkelstein å være i godt selskap, men hvem omfavner Hans Kristian Jødal? Hans beske karakteristikk av 62-åringer på AFP, som asosiale og usolidariske individer som av bekvemmelighetshensyn skal belaste nasjonalbudsjettet ved å ta ut sin pensjon, er ille nok, men så uhyrlig dumt at påstanden hans faller på sin egen urimelighet. Verre er det at han oppfatter 1 G som en himmelsk lov som står urokkelig.

Fjern denne stupide bestemmelsen og langt på vei vil alle friske pensjonister spe på pensjonen sin med meningsfylte arbeidsinntekter, er min påstand. Det ville være seniorpolitikk!

I arbeidslivet som ellers handler det om incitamenter – om det å stole på og bli satt pris på. Når man har utført til dels livslang samfunnstjeneste som ingeniører, spesielt i det offentlige etter lønn på billigsalg, fastsatt etter offentlig regulativ, da forventer man at opptjente, oppsparte midler ikke blir brått borte, men tilfaller dem som har slitt for det etter 30 års sparing. Alt annet er ran!

Hans Kristian Jødal synes å ha glemt at AFP handler om andres oppsparte penger. Nå er det ganske spesielt at Norge som unntakslandet i den vestlige verden, har en ordning der pensjonistene etter 30 års sparing, må be om å få ut sine egne oppsparte midler. Det er en fossil ordning som smaker av planøkonomiens beste velmaktsdager. Og dersom Hans Kristian Jødals likesinnede eller staten allerede har plyndret kassa, så forstår vi godt at det er behov for at seniorene må fortsette å jobbe til de stuper på sin post. Men Hans Kristian Jødal må forstå at elmontører og veiingeniører ikke vil finne seg i slavearbeid, han må tilby noe mye bedre enn 1 G dersom han ønsker å presse mer ut av gamle kropper. Og for å skape tillit bør han aller først jobbe for at deres oppsparte pensjon blir utbetalt før de går i grava. Dersom så ikke skjer, kan man spørre om hvem som er asosiale, Jødal og co, eller de som har stolt på at sparepengene er i trygge hender i kommunenes eller statens pensjonskasse.

Jan Arvid Jørgensen

Senior rådgiver

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.