BYGG

AF: Byggene er trygge

TRYGT: - Agrokvartalet er trygt, forsikrer Arild Moe, direktør i AF Bygg Oslo. Han mener enkelte kritikere prøver å sverte selskapets gode navn og rykte, og går til søksmål.
TRYGT: - Agrokvartalet er trygt, forsikrer Arild Moe, direktør i AF Bygg Oslo. Han mener enkelte kritikere prøver å sverte selskapets gode navn og rykte, og går til søksmål. Bilde: Joachim Seehusen

Dette er saken

  • Det Norske Veritas advarer i et brev til Asker kommune om at Agrokvartalet i Asker utgjør en fare for liv og helse.
  • Byggene i kvartalet skal være oppført uten armering, og står i fare for å rase som korthus.
  • Entreprenøren, AF Bygg, mener på sin side at byggene er trygge


– Enkelte deler av den opprinnelige prosjekteringen lot seg ikke gjennomføre i praksis. Vi måtte derfor gjøre noen endringer. Der har vi dessverre ikke fullgod dokumentasjon. Men byggene er helt trygge, forsikrer Moe.

Les hovedsaken:

– Alle som har vært med, er profesjonelle aktører. Vi har stort sett tillit til dem som er med, sier Moe.

Han gjør et unntak for Edward Holter.

Påstander

– Det er flere påståtte avvik vi har sjekket og funnet at det ikke er hold i påstandene. Det er ingen fare for lokal kollaps, det er heller ingen indikasjoner i form av sprekkdannelser og annet som indikerer at noe er strukturelt galt.

– Men Veritas går så langt som å antyde at det kan være brudd på Plan- og bygningslovens paragraf 110, som medfører straffeansvar?

– Det er også bare en påstand. Vi har hele tiden hatt en god dialog med Asker kommune. Vi har ikke hørt noe fra dem som indikerer noe slikt, svarer Moe.

– Det norske Veritas gikk ut av prosjektet for over ett år siden og kan ikke ha oppdatert seg på situasjonen i bygget i dag. I tillegg har de ikke foretatt selvstendige vurderinger av sikkerheten i bygget, men basert sine konklusjoner på Holters påstander om avvik. Vi er derfor overrasket over at en så seriøs aktør som Veritas uttaler dette.

– Veritas foreslår også at det blir en uavhengig gjennomgang av hele bygget. Hva sier du til det?

– Det er vi positive til. Det er jo det vi gjør nå. Sweco og Munhte-Kaas og Udnes går nå gjennom hele bygget, hundre prosent. I tillegg har gårdeier hyret inn Knut Finseth som tredjepartskontrollør under egen ansvarsrett.

Tvil om uavhengighet

Både Sweco og MKU har andre roller i prosjektet, og det faller lett å tvile på deres uavhengighet. Det er ikke Moe enig i.

– Det er anerkjente selskaper, og de vil uansett ikke gå på tvers av egen integritet. Som en ekstra sikring har gårdeier innngått avtale med Knut Finseth som tredjeparts kontrollør . Knut Finseth er godkjent og har en egen ansvarsrett fra Asker kommune for prosjektering og kontroll av utførelse. Ingen kan diskutere hans uavhengiget.

Moe ser frem til både tilsynssaken som Asker kommune har varslet og den undersøkelsen av prosjektet som Statens Bygningstekniske Etat(BE) nå forbereder.

– Det som er kommet frem til nå, er veldig ensidig. Uansett hva som nå kommer frem etter tilsynet eller fra BE vil det være bra for oss, sier Moe.

Ekstra sikring

Han ønsker ikke å uttale seg om enkeltelementer i bygget, eller det han vurderer som "påstander" om feilaktig utførelse.

– Absolutt alt blir vurdert av de rådgiverne vi nå har med oss, og vi har allerede lagt inn ekstra sikring på de stedene der vi ikke har behandlet påstanden .

AF har varslet erstatningskrav mot Karl Larsen, tidligere Veritas-ansatt. Selskapet har også krevd at han dementerer en e-post han har sendt til Asker kommune.

Likeså har selskapet saksøkt Edward Holter, og politianmeldt ham for økonomisk mislighold .

Men AF har ikke rettet noen tilsvarende henvendelse til Det norske Veritas.

– Det Veritas har gjort, oppfatter vi ikke som så grovt. og det er ikke publisert på samme måten som fra Karl Larsen og Edward Holter, svarer Moe.

– Vi kan ikke la det stå uimotsagt, Holter prøver å ødelegge vårt renommé. Vi står ved det vi har gjort, og dette vil vi forfølge videre.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.