IKT

Ærespris til Jens Gjerløw

Han fikk prisen for sitt arbeid med utvikling av knutepunktsteknologien, et forskningssamarbeid mellom Forsvarets forskningsinstitutt og daværende Standard Telefon & Kabelfabrik.

Prosjektet startet for 30 år siden og Gjerløw har hatt en sentral rolle i utvikling og industrialisering av teknologien.

- Ikke bare har hans arbeide lagt grunnlaget for en stor og viktig IKT-faglig industri i Norge de siste årene - sentrale elementer i teknologien ligger også til grunn for mye av det vi antar vil være et stort vekstområde innen IKT de neste årene; ad hoc-nettverk, sier Stig-Are Mogstad, leder av Studiemøtets jury for den nyopprettede æresprisen.

Klar vinner

Det tar som regel lang tid, og det krever bred innsats, å først utvikle, for deretter å kommersialisere og bygge en industri rundt et konsept, en teknologi eller en teori.

- Juryen mener at på dette punktet står Gjerløws kandidatur i en særstilling, og vi håper det kan motivere og stimulere både unge som eldre forskere og bransjefolk til å jobbe frem innovative produkter innen norsk IKT industri i årene som kommer, sier Mogstad.

Militært initiativ

Historien om knutepunktsteorien, er historien om ønsket om å modernisere Forsvarets samband tidlig på 70-tallet. Formålet var å utvikle det teknologiske grunnlaget for digitale knutepunktnett, og vise at det var mulig å lage mobile svitsjer med lav vekt og volum.

Teknologien ble tidlig tatt i bruk av blant andre Forsvaret og NRK, og dannet også grunnlag for en ny generasjon digitale svitsjer fra STK.

Milliardeksport

Produktene som baserer seg på denne teknologien er levert til Forsvaret og sivile kunder i Norge og utlandet. Akkumulert omsetning til nå er mer enn fem milliarder kroner. Eksporten til Sverige alene beløper seg til ca 750 millioner kroner. Eksporten har i snitt over årene vært ca 30%, de senere år ca 50%.

Virksomheten har hele tiden blitt gjennomført i samme miljø, men miljøet har skiftet navn og eierskap opp gjennom årene, fra STK eiet av ITT, til STK eiet av Alcatel, solgt til Thomson-CSF og nå under navnet Thales Communications.

Thales har ca 270 medarbeidere, og omsetter for ca 450 millioner. Vel halvparten kommer fra knutepunktvirksomheten.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.