IKT

Æ, ø og å mot hackere

Forsker Ronny Windvik ved Forsvarets forskningsinstitutt hevder at nordmenn lettere kan beskytte seg mot hackere enn engelskspråklige takket være våre tre ekstra bokstaver.

På Studiemøtet i Sandefjord denne uken vil han demonstrere noen tiltak som sikkert vil vekke ettertanke.

Windvik hevder at det er enkelt å laste ned program fra internett som knekker passord.

- Men programmene er ikke laget for å knekke koder som inneholder æ, ø og å, påpeker han.

Windvik vil på Studiemøtet vise hvordan man skaffer seg de rette nettadressene og finner navn på kontaktpersoner, som senere brukes for å overtale andre brukere til å kjøre et program som "lytter" på tastaturet etter passord og brukernavn.

- Verktøyene er banalt enkle. Med et program til 100 dollar kjøpt over internett, knekker jeg de fleste passordene norske brukere kan tenke på. Men om de inneholder æ, ø eller å, øker terskelen enormt. Mellomrom er også bra, sier Windvik.

De fleste norske bedrifter kunne hevet standarden på sin egen sikkerhet med få og enkle oppgraderinger. Sårbarheten ligger først og fremst i programvare som skal sørge for at samspillet mellom nye og gamle versjoner av Windows fungerer som det skal.

Datasikkerhet vies stor oppmerksomhet på årets Studiemøte. Justisminister Odd Einar Dørum, førstestatsadvokat Inger Marie Sunde i Økokrim og overvåkningssjef Per Sefland er blant innlederne.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.