KLIMA

Advarer om kollaps i havsirkulasjon – norsk studie tegner et litt annet bilde

En dansk studie konkluderer med at omveltningssirkulasjonen i Atlanterhavet kan oppleve en markant svekkelse allerede i 2025. I Norskehavet kan den imidlertid styrkes, viser norsk forskning. Men dette er ikke bare gode nyheter.

Klimaforsker Markus Årthun er ikke bekymret for en nærstående kollaps av omveltningssirkulasjonen i Atlanterhavet. Men endringer i sirkulasjonen kan være vel så alvorlig. Varmt vann fra sørligere breddegrader kommer stadig nærmere polare områder: – Det blir ofte sagt at Svalbard kommer ut av isen. Det som før var et kaldt og polart miljø blir mer og mer likt det vi har på Vestlandet, sier Årthun. Bildet viser smeltende is fra isbreer som kalver ut i Kongsfjorden ved Ny-Ålesund på Svalbard.
Klimaforsker Markus Årthun er ikke bekymret for en nærstående kollaps av omveltningssirkulasjonen i Atlanterhavet. Men endringer i sirkulasjonen kan være vel så alvorlig. Varmt vann fra sørligere breddegrader kommer stadig nærmere polare områder: – Det blir ofte sagt at Svalbard kommer ut av isen. Det som før var et kaldt og polart miljø blir mer og mer likt det vi har på Vestlandet, sier Årthun. Bildet viser smeltende is fra isbreer som kalver ut i Kongsfjorden ved Ny-Ålesund på Svalbard. Foto: Are Føli / NTB
Gi bort artikkelen
Kommenter
Sara EngesvikSara EngesvikJournalist
31. juli 2023 - 10:22
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.