OLJE OG GASS

Advarer om fare for norsk oljeulykke

Satellittbilde av oljekatastrofen i Mexicogolfen. Petroleumstilsynet advarer om faren for store oljeulykker også i Norge.
Satellittbilde av oljekatastrofen i Mexicogolfen. Petroleumstilsynet advarer om faren for store oljeulykker også i Norge. Bilde: Scanpix / Reuters
18. mai 2010 - 08:01

231 plattformsjefer, operasjonsledere, teknisk personell og verneombud på norsk sokkel har deltatt i undersøkelsen, skriver Aftenposten. Undersøkelsen omfatter ansatte i flere oljeselskaper som produserer på norsk sokkel.

En av ti innrømmer at jobber og operasjoner starter uten at det er satt i verk risikoreduserende tiltak, mens en av fire svarer at de aldri eller sjelden bruker erfaringer fra andre risikoanalyser som grunnlag for nye vurderinger.

37 prosent er helt eller delvis uenig i at potensialet for en storulykke blir vurdert i analysen av om en jobb er sikker eller ikke.

– Tankevekkende

– Når såpass mange svarer at risikoreduserende tiltak ikke settes ut i livet, er det svært tankevekkende. Vi politikere er svært opptatt av sikkerheten på norsk sokkel, og vi har et godt inntrykk av selskapene. Men dette viser at vi fortsatt har en jobb å gjøre for å styrke sikkerheten, sier lederen av Stortingets energi- og miljøkomité, Senterpartiets Erling Sande, til Aftenposten.

SVs Snorre Valen er overrasket over hvordan bransjen og politikerne kan være så sikre på sikkerheten «når fagfolkene selv er så selvkritiske».

– Alvorlig

– Vi burde være litt mer ydmyke overfor risikoen for ulykker. Det er ganske alvorlig når operasjoner starter uten at tiltak er på plass, eller at man innrømmer åpent at risikoanalyser ikke følges opp, sier SV-politikeren.

Undersøkelsen ble gjennomført før oljekatastrofen i Mexicogolfen. Den sendes nå på høring i bransjen.

– Det at definerte, risikoreduserende tiltak ikke blir implantert før en arbeidsoperasjon blir utført, ser vi som alvorlig, sier Inger Anda i Petroleumstilsynet. (©NTB)

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.