OLJE OG GASS

Advarer oljeselskapene

Nærings- og handelsminister Trond Giske reagerer på få norske kontrakter ved Goliat-utbyggingen.
Nærings- og handelsminister Trond Giske reagerer på få norske kontrakter ved Goliat-utbyggingen. Bilde: Tore Stensvold
Ole K. Helgesen
11. nov. 2010 - 16:05

Næringsminister Trond Giske deltok på LOs olje- og gassutvalgs årskonferanse på Sola i dag.

Der advarte han oljeselskapene om at det kan få konsekvenser dersom alle kontrakter går til utlandet.

– Jeg vil komme med en advarsel til oljeselskapene. JEg reiser mye rundt verden og ser at de fleste land har krav til lokalt innhold med tendenser til proteksjonisme og lokale subsidier. I Norge har vi har argumentert for en åpen internasjonal konkurranse. Men dersom vi ikke får oppdrag i eget land på grunn av det, kan det bli nødvendig med endringer, sa Giske.

Les også: – Oljepolitikken står på vent

Goliat gir kjempekontrakt

Bekymret for leverandørene

Han er sterkt bekymret for at Aker Stords tapte kontrakt om Goliat-plattformen til Hyundai Heavy Industries i Sør-Korea blir standarden.

– Jeg er bekymret hvis konkurransevilkårene ikke er like. Hvis unntaket heller enn regelen er at oljeselskapene velger norske leverandører, slår det bein under måten vi gjør det her i Norge. Oljeselskapene som argumenterer mot proteksjonisme, må passe på at de med sine holdninger ikke demonstrerer at det er en idiotisk politikk, sa Giske.

Skal ikke styre enkeltkontrakter

– Flere innen industrien mener vi derfor burde stått enda sterkere på kravene om lokalt innhold. De er bekymret. Jeg deler den bekymringen med leverandørindustrien, sa Giske.

Han understreket at det skal mye til for at regjeringen tar i bruk proteksjonistiske grep.

– Vi går ikke inn og styrer enkeltkontrakter. Mitt budskap er bare at oljeselskapene må vite sitt eget beste. Dersom vi skal argumentere mot proteksjonisme og statlige krav om lokalt innhold, må oljeselskapene demonstrere det er rktig måte å gjøre ting på. Da må de tildele kontrakter til norske leverandører, sa Giske

Les også: Bjørge fikk Goliat-kontrakt

KOMMENTAR: Olje-Norge utfordres

Slik bygges Goliat

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.