Advarer mot umenneskelige cyberfabrikker

Teknologien finnes – nå må den inn i fabrikkene. For å få det til må den bli praktisk brukbar.

Advarer mot umenneskelige cyberfabrikker
Tysk felles prosjekt mellom myndigheter og industri om fremtidens industri, først og fremst digitalisering. Initiativble tatt av Angela Merkel. Begrepet ble første gang brukt offentlig på Hannovermessen i 2011. Bilde: Ukjent

Industri 4.0

Tysk felles prosjekt mellom myndigheter og industri om fremtidens industri, først og fremst digitalisering.

Initiativet ble tatt av Angela Merkel. Begrepet ble første gang brukt offentlig på Hannovermessen i 2011

– Industrie 4.0 må ikke være et tema kun for eliten.

Dette sa Birgit Vogel-Heuser, leder for automatisering og informasjonssystemer ved det tekniske universitetet i München på en tysk konferanse om fremtidens industri. Den ble arrangert av den tyske ingeniørorganisasjonen VDI.

Vogel-Heuser advarte mot å la problemstillingene knyttet til bruk av informasjonsteknologi bli for de spesielt interesserte. Derfor er det svært viktig å gjøre den anvendbar og forståelig, sa hun ifølge tyske VDI Nachrichten, en tysk ukeavis som best kan sammenlignes med Teknisk Ukeblad i Norge.

Les om: Økende interesse for Industrie 4.0

Må passe på ingeniørene

På konferansen kom det frem at det hovedsakelig er de største og mest ressurssterke bedriftene som er opptatt av informasjonsteknologi og dens betydning for produksjonsindustri. Nå er det viktig å få med de mindre bedriftene, og få på plass gode standarder. Det ble også advart mot at ingeniørene ikke må la de ansatte drukne i en umenneskelig cyberfabrikk.

– Ingeniørene må ikke glemme menneskene i sin planlegging, understreket teknikkdidaktiker Lars Windelband, leder av Institut für Bildung, Beruf und Technik (Institutt for utdannelse, yrke og teknikk).

Overfor VDI-Nachrichten utdypet han dette med å hevde at ingeniører har en tendens til å glemme følgene av å innføre ny teknologi, og hvordan det best kan gjennomføres.

– Jeg frykter at det er for lite kommunikasjon mellom utviklere og brukere. Med Big Data er det viktig at operatører og fagarbeidere får tilgang til informasjon de trenger og har bruk for. Det betyr at fagarbeiderens behov må bli en vesentlig del av planleggingen.

Les også:

Skeptisk forskningsminister

Windelband hevder at tysk industri ligger langt foran andre land når det gjelder å ta i bruk informasjonsteknologi, men han mener den fortsatt er lite flink til å skape og bruke et nettverk som inkluderer partnere utenfor eget selskap.

I et intervju med VDI Nachrichten understreker den tyske forskningsministeren at det for regjeringen var viktig å ha menneskene i sentrum også i digitaliseringen. Hun var imidlertid skeptisk til om næringslivet ville følge opp.

– Det tviler jeg sterkt på. Bedriftene er uvillige til å bli kikket i kortene av politikere og parter i det faglige samarbeidet, sa forskningsminister Johanna Wanka.

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.