INDUSTRI

Advarer mot spionasje

Bilde: Colorbox

En undersøkelse Norsk Industri har foretatt, viser at ni prosent av bedriftene oppgir å ha vært utsatt for industrispionasje.

Det er utenlandske aktører som er mest ivrige etter å få tak i hemmelighetene, og de store bedriftene som satser mest på forskning og utvikling, er de hardest rammede. Det viser undersøkelsen som omfatter 380 bedrifter.

Mørketall

- Vi tror tallet på bedrifter som er blitt utsatt for industrispionasje er høyere enn ni prosent, i og med at bedriftene ikke ønsker å stå fram med sine historier, sier fagsjef John Vigrestad i Norsk Industri til Dagens Næringsliv.

Han mener det ikke blir mindre aktuelt å verne seg mot industrispionasje når norske leverandører skal delta i prosjekter knyttet til Shtokman-feltet.

Slik kan det skje

- Offshoreteknologien representerer store verdier, og det er viktig å være oppmerksom på industrispionasje, sier han, ifølge DN.

Bransjesjef for olje- og gass i Norsk Industri, Knut Aaneland, gir et eksempel på hvordan informasjon kan komme i gale hender.

- Oljeselskaper har invitert leverandører til å lage konsepter. Deretter har oljeselskapene sendt disse studiene ut på anbud til konkurrenter. Vi oppfordrer våre bedrifter til ikke å gi fra seg sine innerste teknologiske konsepter, bare å gi en beskrivelse av funksjonen. Vi får håpe det er dette StatoilHydro har gitt fra seg i forbindelse med Shtokman, ellers er det fare for at det lekker ut, sier Aaneland til avisen.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.