OLJE OG GASS

Advarer mot oljeøkonomien

ADVARER: - Vi står ikke overfor en finanskrise. Den er kun et resultat. Vi står overfor avslutningen på de fossile brennstoffers æra, sier økonom Jeremy Rifkin. Han advarer mot å basere seg på olje framover.
ADVARER: - Vi står ikke overfor en finanskrise. Den er kun et resultat. Vi står overfor avslutningen på de fossile brennstoffers æra, sier økonom Jeremy Rifkin. Han advarer mot å basere seg på olje framover. Bilde: NITO
Kjetil Malkenes Hovland
3. sep. 2009 - 14:18

– Verden står ovenfor et vedvarende økonomisk kaos, sa klimaøkonom Jeremy Rifkin da han i dag innledet konferansen Future Climate Engineering Solutions i København.

Konferansen samler ingeniørorganisasjoner fra hele verden, som har samlet sine innspill til klimaforhandlingene i en felles rapport.

Nito-leder Marit Stykket åpnet konferansen: Les saken her

Advarer mot oljesamfunnet

Rifkin advarte i sin åpningstale mot konsekvensene av en oljebasert økonomi.

– Vi er nødt til å finne en ny energikilde hvis vi vil løse den økonomiske krisen vi er inne i, sier Rifkin ifølge utsendingene fra den norske ingeniørorganisasjonen NITO.

Rifkin leder Senteret for økonomiske trender i USA og leder et team av eksperter på bærekraftig utvikling som gir råd til EU-kommisjonen og EU-parlamentet.

– Slutten på fossil energi

I et lengre intervju i den danske avisa Information sier Rifkin at vi ikke er inne i en finanskrise, men noe langt mer gjennomgripende.

– Vi står ikke overfor en finanskrise. Den er kun et resultat. Vi står overfor avslutningen på de fossile brennstoffers æra, sier Jeremy Rifkin til Information.

Han mener amerikanerne ikke lenger kan vise vei. Etter 1989 har det gått nedover, og nå er gjelden på 14 000 milliarder dollar.

Og den globale oljeproduksjonen vil snart falle.

– Når det skjer om 10 til 20 år, vil prisen på olje bli så høy at det økonomiske systemet bryter sammen, med mindre vi har skapt et nytt energisystem.

Urolig økonomi

Rifkin mener at inflasjonen slår følge med oljeprisen, og at dette skaper en urolig økonomi.

– Da oljeprisen nådde 50 dollar, fulgte inflasjonen etter. Da prisen steg ytterligere til 100 dollar, brølte inflasjonen etter, og da et fat olje nådde 147 dollar i juli 2008, gikk det kun få måneder før økonomien kollapset, sier Rifkin.

Tredje industriell revolusjon

Det er behov for en tredje industrielle revolusjon, mener økonomen, og mener å ha støtte fra EU.

Alle bygninger må i løpet av få tiår gjøres om til kraftverk som produserer fornybar energi og deler kraften med andre via et smart elnett. Rifkin kaller det «Power to the People», det å legge om fra sentral elektrisitetsproduksjon til et desentralisert system.

– Vi står ovenfor den tredje industrielle revolusjon, og den starter med vår bevissthet om potensiell utslettelse av menneskeheten, sa Rifkin under sin åpningstale i København.

Han har skrevet en rekke fagbøker i økonomi, og mener at dagens økonomi er drevet av oljen.

Står overfor utslettelse

– Vår tidsalder vil bli kalt oljealderen. Det vi legger igjen etter oss er overforbruket av olje, sa Rifkin i København, og advarte mot fortsatt forbruk av fossil energi som gir klimaendringer.

– For første gang i menneskets historie kan vi stå foran en total utslettelse, og det er skremmende å se at så mange ikke innser alvoret.

– Ingeniørene er viktige

Rifkin viste til at ingeniører og teknologer er viktige fordi de skal gi konkrete svar på utfordringene.

– Bygninger, jordbruk og transport. Dette er de tre områdene vi må få gjort noe med. Det er innen disse områdene vi må identifisere løsningene, sa Rifkin.

– Alle skapninger burde ha rett til sin del av energien i verden. Menneskene bruker 25% av det biologiske mangfoldet. Det er ikke bærekraftig, og vil påvirke økonomien på sikt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.