IT

Advarer mot «Obamabrev»

CLAIM YOUR PRIZE HERE: Se opp for spam med skreddersydd Obama-relatert innhold i forbindelse med fredsprisutdelingen.
CLAIM YOUR PRIZE HERE: Se opp for spam med skreddersydd Obama-relatert innhold i forbindelse med fredsprisutdelingen.
Leif Hamnes
10. des. 2009 - 08:00

Hos Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) er beredskapen på topp i forbindelse med at USAs president gjester den norske hovedstaden.

Det vil si, ovenstående setning er i grunnen kun en antakelse fra TUs side.

Løpende

Om beredskapen overfor nettrusler egentlig er høyere enn normalt – eller hva den eventuelt består i – vil naturlig nok ikke avdelingsdirektør Christophe Birkeland i NSM snakke for mye om.

– Vi følger trusselbildet løpende, slik sett er ikke arbeidsoppgavene våre endret i forhold til en hvilken som helst dag. Men vi vet jo hvem som kommer. Det som gjør situasjonen spesiell, er at oppmerksomheten fra alle verdens medier er rettet mot Norge, sier Birkeland.

Obama-spam

– Hva er den største trusselen slik NSM ser det?

– Det vi vet fra tidligere internasjonale happeninger, er at det først og fremst utnyttes ved hjelp av sosial manipulering. Ett eksempel er amerikanske Super Bowl, der det sendes ut spam skreddersydd for nettopp denne begivenheten. Folk blir lettere lurt enn ellers fordi svindelbudskapet er tilpasset et tidsaktuelt nyhetsbilde, sier Birkeland.

– Hva bør folk se opp for?

– Det er vanskelig å spå, men rent konkret kan det dreie seg om tilbud om gratisbilletter til Obama-relaterte arrangementer – som Nobelkonserten, for eksempel. Men generelt handler det om at folk bør være like årvåkne som ellers, og ta de samme forholdsreglene med hensyn til å åpne e-postvedlegg og å oppgi konto- og personinformasjon, sier Birkeland.

Frykter ikke hackere

– Hva med hackere? Vil ikke en så profilert begivenhet kunne inspirere til politisk motiverte DDoS-angrep, slik man tidligere har sett i Georgia og Estland, for eksempel?

– Vi håndterer tjenestenektangrep og andre hendelser på tilnærmet daglig basis. Men vi er ikke kjent med alvorlige målrettede angrep mot Nobel-institusjonene ved tidligere utdelinger, sier Christophe Birkeland til Teknisk Ukeblad.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.