IT

Advarer mot ny overvåkingsteknologi

Espen Zachariassen
6. feb. 2009 - 07:05

Datatilsynet ser en rekke konsekvenser av Googles nye mobile overvåkingstjeneste Latitude, der du kan la telefonen avsløre hvor du befinner deg til enhver tid. Overvåking av ansatte er én mulighet.

– Arbeidsgivere vil nok kunne falle for fristelsen til å bruke en slik tjeneste for å holde øye med medarbeiderne, mener informasjonsdirektør Ove Skåra hos Datatilsynet.

Les mer her:

Slå av

Google legger vekt på at personvernet og folks behov for privatliv er ivaretatt med dette overvåkingsverktøyet.

For det første bestemmer du selv hvem som får lov til å følge med på hvor du beveger deg.

For det andre kan du selv velge å slå av funksjonen når du måtte ønske det.

Hvorfor?

– Akkurat det er et poeng i forhold til personvernet. Hvis du skrur av, vil folk lure "Hvorfor skudde du av?" og "Hvor var du hen, da vi ikke kunne finne deg?". Dette er spørsmål som kommer til å bli stilt, sier Skåra. Dermed sår han tvil om hvor reell frivilligheten i Latitude egentlig blir og i hvilken grad den beskytter privatlivet.

– Dette dreier seg om en ny type teknologitjenester med mer og mindre praktiske funksjoner som det kommer til å bli debatt om. Opplysninger om hvor du befinner deg geografisk er en helt ny dimensjon som gir en mengde muligheter. Vi vil se tjenester som bidrar til sikkerhet og trygghet, nytte og underholdning, men også til kontroll og overvåking, sier han.Sjefen ser deg

Ikke minst kommer diskusjonen til å dreie seg om bruken i arbeidslivet.

– I en bedrift hvor de ansatte har telefoner betalt av arbeidsgiver, vil det være interessant for ledelsen å kunne holde øye med hvor medarbeiderne befinner seg. Vi kommer til å se eksempler på at dette går langt ut over hva som er akseptabelt etter personvernlogivningen, sier informasjonsdirektøren.

Han trekker en parallell til debatten om arbeidsgivers innsyn i ansattes e-post, som munner ut i nye forskrifter til våren.

Les mer her:

Jukser

– Og hvor pålitelig er informasjonen på kartet? Jeg har allerede fått informasjon om såkalte geotaggings-tjenester der brukerne kan manipulere data og få det til å se ut som om en person er et helt annet sted enn det koordinatene angir, påpeker informasjonsdirektøren.

– Dette er en mulighet til manipulasjon som mange av oss nok vil foretrekke fremfor å måtte forklare hvorfor vi har skrudd av lokaliseringen, mener Skåra.

Mamma ser deg

Også stemningen hjemme kan bli utfordret.

– Skal foreldre ha rett til å overvåke sine barn, spør Skåra.

Vi spør leserne

Når er det greit å bli overvåket på denne måten?

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.