IT

Advarer mot kortsvindel

SVINDEL: En e-post som forsøker å tappe deg for kontoinformasjon er preget av dårlig norsk språk.
SVINDEL: En e-post som forsøker å tappe deg for kontoinformasjon er preget av dårlig norsk språk. Bilde: Colourbox
Espen Zachariassen
12. okt. 2009 - 10:42

Råd mot nettsvindel

  • En tommelfingerregel er å aldri oppgi koder eller kortnummer på bakgrunn av henvendelser du får i e-post. Slike e-post kalles phishing og er laget for å fiske informasjon fra deg.
  • Får du e-post som du er usikker på, ta kontakt med avsender for å verifisere ektheten.
  • Åpne heller ikke vedlegg i e-poster du er usikker på.
  • Norske banker og finansinstitusjoner ber aldri om slike opplysninger pr e-post.

Kilde: Norsis

Mange nordmenn har fått en e-post med tilbud om å opprette en egen kode som skal gjøre det tryggere og enklere å handle med Visa og Mastercard.Fisker

Dette er et svindelforsøk av typen "phishing", der bakmennene fisker etter informasjon for å stjele penger.

I en vedlagt lenke blir du bedt om å oppgi kontoinformasjon og pinkoder. Norsk senter for informasjonssikring (Norsis) advarer mot å gå på limpinnen.

– Dette er nok et forsøk på å lure ut kortinformasjon fra forbrukere, skriver organisasjonen i en advarsel de sendte ut mandag morgen.Dårlig språk

En hovedregel er at kortselskap og banker så å si aldri bruker lenker i sin e-post til kunder. Svindelen avsløres også av at ordlyden i e-postmeldingen er preget av dårlig norsk.Innholdet i e-posten ser slik ut:

"Sikker e-handel

Nå er det lettere å handle i butikker som er registrert MasterCard SecureCode og Verified by Visa. Verified by Visa og MasterCard SecureCode er innført som en sikkerhet standard av de to internasjonale kortet organisasjoner i samfunnet. Dette betyr at utbetalinger på samme måte uansett om du bruker Visa-kortet eller MasterCard.

Økt sikkerhet i flere og flere butikker Antallet nettbutikker som har vedtatt den nye standarden for sikkerhet øker stadig over hele verden. Shop ofte i utenlandsk internett business, vil du ofte bli bedt om å bruke en av disse to sikre betalingsmåter.

Opprett din koden nå - eller neste gang du handler Før du kan handle i Internett-butikker, med Verified by Visa og SecureCode, må du enten lage dine koden her, eller neste gang du handler i en Internett-bedrift som bruker sikkerhetsstandard.

Lag din kode her."

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.