BYGG

Advarer mot "ingeniørjuletrær"

KRITISK: Professor Anne Grete Hestnes er kritisk til å pøse på med tekniske dingser uten å tenke helhet. - Ingeniører og arkitekter må bli flinkere til å arbeide sammen fra starten, sier hun.
KRITISK: Professor Anne Grete Hestnes er kritisk til å pøse på med tekniske dingser uten å tenke helhet. - Ingeniører og arkitekter må bli flinkere til å arbeide sammen fra starten, sier hun. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
5. juni 2009 - 08:49

«Ingeniørjuletrær» er bygg som er påklistret all verdens energisparende dingser, uten en helhetlig idé bak.

– Når man setter for mange tekniske installasjoner på et bygg, kan man komme i den situasjonen at de jobber mot hverandre, det blir ikke optimalt og heller ikke økonomisk forsvarlig, sier professor Anne Grete Hestnes ved NTNU.

– Det er eksempler på at bygninger er lesset på for mange tiltak, sier hun, og nevner blant andre et bygg i Chicago med vindmøller på taket.

Arkitekt + ingeniør må bli sant

Hestnes leder det store forskningsprosjektet ZEB (Zero Emission Buildings) som fikk status som et av åtte forskningssentre for miljøvennlig energi.

Det var på konferansen om ny norsk arkitekturpolitikk hun advarte mot ingeniørjuletrær.

– Det finnes en del nullutslippsbygg allerede selv om det ikke er så mange. De fleste er ganske trasige. Vi må begynne med målene, ikke løsningene, og vi må se helheten, ellers blir det juletrær, sa Hestnes på en konferanse om ny norsk arkitekturpolitikk.

Hun sier at optimale nullutslippsbygg krever at arkitekter og ingeniører arbeider sammen helt fra startfasen.

– Det er for mange eksempler på at arkitektene har tegnet huset først, så kommer ingeniørene inn etterpå for å rette på ting.



Må produsere strøm

Et ekte nullutslippsbygg må også produsere elektrisk strøm for å levere til nettet.

– Det er fordi definisjonen på et nullutslippsbygg krever at man tar hensyn til både produksjon, drift og avhending av bygget. Det er ikke mulig å tenke seg produksjon med nullutslipp. Derfor må bygget levere energi i løpet av levetiden.

– Er det mulig i praksis?

– Ja, og det er det morsomme. Det er også mulig med dagens teknologi. Men med nye løsninger og innovasjoner blir det lettere å få til.

Nederland i tet

I Nederland diskuteres det nå om alle nybygg skal være nullutslippsbygg fra 2020.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

De diskuterer også om alle bygg skal være nullutslippsbygg innen 2050.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.