IT

Advarer mot epost fra «Skatteetaten»

Nasjonal sikkerhetsmyndighet melder om mange ofre.

Har du mottatt denne eller en lignende epost som hevder at du har fått igjen penger på skatten og må fylle ut et skjema for å få dem utbetalt? Da er det noen som forsøker å lure deg.
Har du mottatt denne eller en lignende epost som hevder at du har fått igjen penger på skatten og må fylle ut et skjema for å få dem utbetalt? Da er det noen som forsøker å lure deg. Bilde: Bjørn Eirik Loftås
27. juni 2014 - 12:05

Skattepengene er i disse dager på vei til konto til mange av oss, og det skjer uten at du skal behøve å fylle inn noe som helst av mottakspapirer.

Hvis du er blant dem som har gjort nettopp det etter å ha mottatt en epost fra "Skatteetaten" de siste dagene, er sjansen stor for at du har blitt utsatt for nettsvindel.

Mange mottar eposten

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) melder på sine sider at mange nordmenn i disse dager mottar slike svindeleposter fra en avsender som utgir seg for å være Skatteetaten.

Observante mottakere vil imidlertid oppdage at avsenderen sannsynligvis er så langt fra Skatteetaten som det går an.

Denne formen for svindel kalles phishing, eller nettfiske. Metoden er meget utbredt: Svindlerne utgir seg for å være noen de fleste av oss stoler på, og på den måten håper de å vinne vår tillit, slik at vi gladelig avgir opplysninger om alt fra bankkonti til nettbankkoder.

Hver dag går noen på limpinnen, og derfor lever slike metoder i beste velgående.

Les også: Dette programmet holder liv i Windows XP

Aldri .com

Nasjonal sikkerhetsmyndighet ber deg sjekke avsender nøyere. Har avsender en .com-adresse er den garantert ikke fra Skatteetaten.

Eposten vi mottok hadde i tillegg en lenke til en side i Italia. Alle offentlige organer i Norge benytter kun .no-adresser.

Her har vi satt rød ring rundt bevisene på at eposten er et svindelforsøk.
Her har vi satt rød ring rundt bevisene på at eposten er et svindelforsøk. Bjørn Eirik Loftås
 

Det beste rådet både Teknisk Ukeblad og Nasjonal sikkerhetsmyndighet gir er å ikke klikke på lenken, og slette eposten umiddelbart.

Sørg også for å ha oppdatert sikkerhetsprogramvare installert på PC-en, som sørger for å advare deg hvis du mot formodning skulle trykke på lenken.

Les også:

Slik får du ett passord på alle tjenester

Hva er den største utfordringen ved personvern?  

Snart kan passordene bestå av lyder, bilder og mønster

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.