IKT

Advarer mot bondefangeri

1. des. 2000 - 13:58

Svært få kommentatorer anbefaler uten forbehold folk å satse sparepengene sine på Telenor. Petter Qvam i Indexspar er mer enn skeptisk når han legger bredsiden til: – Telenors storstilte frieri til det norske folk er rene bondefangeriet. Risikoen for småsparere er altfor høy, sier han.

– Skalkeskjul

Han henviser blant annet til finske Sonera, hvor aksjekursen har falt med 80 prosent siden toppnoteringen i mars i år. Telia-aksjen har falt med 35 prosent siden børsintroduksjonen i juni. – Den såkalte folkeaksjen er et skalkeskjul. Det egentlige motivet med å få inn Hvermansen som aksjeeier, må være å sikre markedsandeler i Norge. Det er riktignok gode utsikter for en oppgang i telekombransjen i årene som kommer, men småsparere gjør lurt i å spre risikoen ved å plassere pengene i et telekomfond, sier Qvam.

Her snakker han naturligvis for sin egen syke mor, siden Indexspar forvalter i alt syv globale aksjefond, hvorav ett nettopp innen telekom.

En miniputt

Qvam mener Telenors langsiktige gigantgjeld på 44 milliarder kroner er et hovedargument mot å kjøpe aksjer i selskapet. – Et teleselskap med en slik gjeld er et hasardiøst investeringsobjekt, sier han.

– Tross Telenors oppkjøp i flere land vil selskapets andel i globale telekomindekser utgjøre under en halv prosent. I et internasjonalt perspektiv er således Telenor en miniputt. Telenor må skaffe seg aksjekapital like billig som sine større konkurrenter for å bli i stand til å konkurrere internasjonalt, er at de kan, sier Qvam.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.