MOBIL

Adobe kutter Flash på mobil

Flash Player for mobiltelefoner er historie.

Marius ValleMarius ValleJournalist
10. nov. 2011 - 09:00

Apple og Adobe, selskapet som utvikler Flash, kranglet lenge om hvorfor iPhone ikke støtter Flash i nettleseren. Apple mente at det er en proprietær teknologi som ikke er nødvendig, mens Adobe argumenterte for at det kreves for å kunne vise hele internett.

Apple sto på sitt, og det viser seg nå at det kanskje var like greit. Adobe har nemlig annonsert at Flash Player for mobile enheter legges ned. Dette er programvaren som blant annet Android-telefoner bruker for å kunne vise deg Flash-innhold i nettsider.

HTML5 ftw

HTML5 er mer eller mindre i ferd med å ta over for Flash på internett, og i denne teknologien ligger mye av det samme som Flash kan gjøre. Adobe sier at de heller "mer aggressivt" vil bidra til HTML5 i stedet for å videreutvikle Flash til telefoner.

I et blogginnlegg skriver de at grunnen er at HTML5 nå er støttet på de aller fleste bærbare enheter med nettleser, og at det på noen (les: iPhone/iPad/iPod) kun er støtte for dette. Derfor er HTML5 den beste løsningen for å lage innhold til nettlesere på flere plattformer.

De vil derfor nå kun slippe eventuelle bugfikser og tette sikkerhetshull på sin nåværende Flash Player til telefoner. All videreutvikling er stanset.  Adobe vil heller bruke Flash som et verktøy for app-utviklere. Dette gjøres med deres egne Adobe Air-plattform.

Flash er ikke dødt

Dette vil dog ikke si at du ikke får Flash-støtte på mobiltelefoner eller tableter i fremtiden. Produsenter som lisensierer kildekode fra Adobe vil fortsatt kunne implementere Flash i sine enheter. Dermed blir det en produsentavgjørelse hvorvidt Flash skal støttes eller ei.

Flash i nettlesere er som sådan ikke dødt. Adobe kommer til å fortsette å utvikle plattformen for PC-er.

Kilde: Adobe.com

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.