NATURVITENSKAP

Abortpille mot depresjon

FLERBRUKSPILLE: Ny forskning styrker tidligere teorier om at abortpillen Mifegyne er svært effektiv for behandling av depresjon.
FLERBRUKSPILLE: Ny forskning styrker tidligere teorier om at abortpillen Mifegyne er svært effektiv for behandling av depresjon. Bilde: UNSW
Mona Strande
11. juli 2006 - 14:01

En hormonbehandling brukt som en "dagen derpå-pille" for å medikamentelt indusere abort, kan sannsynligvis ha like effektiv virkning som antidepressiva.

Det er doktor Paul Lucassen og hans team fra universitetet i Amsterdam som kommer med denne konklusjonen, etter å ha gjort forsøk med medikamentet RU486 på rotter.

Lyneffekt

De fleste antidepressiva fungerer ved å øke nivået av signalstoffet serotonin i hjernen, men effektene av disse medikamentene merkes oftest ikke på flere uker.

Forskerne mener at abortpillen Mifegyne kan være effektiv så tidlig som timer etter de tas.

Hormonbehandlingen baseres på tidligere forskningsresultater, som viser at stress spiller en viktig rolle i å utløse og forlenge depresjon.

Stress avgjørende

Det ser ut til at stresshormoner ødelegger hippocampusen i hjernen. Hippocampusen er svært ømfintlig, fordi den er spesielt rik på hormonreseptorer.

I eksperimenter gjort på rotter, har Paul Lucassen funnet ut at stresshormoner rett og slett hindrer utviklingen av nye nevroner i denne hjerneregionen.

Reddet cellene

Lucassen og hans team ville finne metoder for å bremse stressresponsen direkte, ved å benytte et alternativ til eksisterende antidepressiva.

Ved å bruke store doser av RU486, som blokkerer hormonreseptorene for stress, ble det mulig for forskerne å opprettholde et normalt antall nevroner i rottene.

- Stoffet fikk rett og slett cellene til å overleve, sier Lucassen til New Scientist.

Brukes allerede

Medikamentet brukes allerede til å behandle alvorlig, psykotisk depresjon. Den kan også benyttes av pasienter med Cushings sykdom.

Abortmotstandere har lenge aksjonert for å få produktet bort fra markedet. Dersom medikamentet innføres som et vanlig antidepressiva, vil det helt klart bli kontroversielt, ifølge New Scientist.

Europeisk forum

Medikamentet RU486, eller mifepriston, selges i Norge under navnet Mifegyne. Disse tablettene utleveres kun til sykehus, og skal tas i nærvær av lege.

Lucassen presenterte sine forskningsresultater under årets forum for europeisk nevrovitenskap, som avholdes i Wien i Østerrike denne uken.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.