KLIMA

Abelprisen til sannsynlighetsteoretiker

VANT MATEMATIKKENS NOBELPRIS: Abelkomiteen mener ideene til Srinivasa S. R. Varadhan har stor innflytelse og vil stimulere til videre forskning i lang tid.
VANT MATEMATIKKENS NOBELPRIS: Abelkomiteen mener ideene til Srinivasa S. R. Varadhan har stor innflytelse og vil stimulere til videre forskning i lang tid. Bilde: Abelprisen
Jannicke Nilsen
22. mars 2007 - 17:09

Srinivasa S. R. Varadhan er den andre matematikeren fra Courant-instituttet i New York som er hedret med Abelprisen. I 2005 fikk hans forgjenger som institutt-direktør, Peter D. Lax, den høythengende matematikkprisen, som blir omtalt som "matematikkens nobelpris" i fagmiljøet.

Sjeldne hendelser

Sannsynlighetsteori er det matematiske verktøyet som benyttes for å analysere situasjoner der tilfeldighetene rår. Teorien for store avvik behandler de tilfellene da det oppstår sjeldne hendelser.

Beregningene kan konkret anvendes innen mange ulike felt, som for eksempel fysikk, biologi, statistikk, økonomi, informatikk og ingeniørvitenskap.

Relevant for ingeniørfaget

På Abelkomiteens pressekonferanse ble særlig forsikringsbransjen og ingeniørfaget flere ganger trukket fram som eksempler på hverdagslige anvendelsesområder for Srinivasa S.R. Varadhans matematikk.

Abelkomiteen uttalte følgende i forbindelse med utnevningen:

- Varadhans arbeid har stor begrepsmessig kraft og en tidløs skjønnhet. Ideene hans har hatt stor innflytelse og vil i lang tid fortsette å stimulere til videre forskning.

Spillteori

Vinnerens teori har blant annet bedret mulighetene for å bruke datamaskiner til å simulere og analysere hvordan sjeldne hendelser oppstår.

Feltet for sannsynlighetsteori er gammelt og kan føres tilbake til Fermat og Pascal på 1600-tallet. Det er også populært fordi sannsynlighetsteori kan anvendes av spillere.

Les mer om Srinivasa S. R. Varadhan og hans teori her.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.