REALFAG

Abelprisen 2018 tildelt matematikeren Robert Langlands

Donerer prispengene til veldedige formål.

Kong Harald overrekker Abelprisen for 2018 til Robert Langlands under en høytidelig seremoni i Universitetets aula tirsdag.
Kong Harald overrekker Abelprisen for 2018 til Robert Langlands under en høytidelig seremoni i Universitetets aula tirsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
22. mai 2018 - 16:44

Kong Harald overrakte tirsdag Abelprisen for 2018 til den canadiske matematikeren Robert Langlands i Universitetets aula i Oslo.

Prisvinneren har bestemt seg for at han vil donere prispengene til veldedige formål, og blant annet støtte opp under matematikkundervisning ved flere institusjoner samt støtte urbefolkningen i Canada.

Langlands fikk prisen på 6 millioner kroner for «sitt visjonære program som forbinder representasjonsteori og tallteori.»

En ny måte å tenke om matematikk på 

Han innledet en teori som skapte en helt ny måte å tenke om matematikk på. Den koblet de to områdene tallteori og harmonisk analyse, som tidligere hadde vært ansett som ubeslektede.

Prosjektet fikk navnet Langlands-programmet, og har engasjert hundrevis av verdens beste matematikere gjennom de siste femti årene.

– Ikke noe annet prosjekt innen moderne matematikk har hatt et så bredt målområde, produsert så mange dyptpløyende resultater og beskjeftiget så mange mennesker. Hans nysgjerrighet har gitt oss dyp, ny innsikt, sa preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, Ole M. Sejersted, i sin åpningstale.

Slipper film om Langlands

Filmskaperen og matematikeren Ekaterina Eremenko besøkte Robert Langlands i Princeton. I filmen, som ble vist under prisutdelingen, deler Langlands sine tanker om livet og matematikken, og trekker blant annet fram likhetstrekk mellom matematikk og poesi.

Den blir gjort tilgjengelig på Abelprisens hjemmeside.

Etter prisutdelingen var det mottakelse på Det Norske Teatret. Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) var blant gjestene som var til stede under prisutdelingen. Senere på kvelden inviterte regjeringen til bankett på Oslo rådhuset til ære for prisvinneren.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.