KRAFT

Abe beordrer Fukushima-reaktorer hogget opp

De to siste reaktorene ved Fukushima Daiichi skal sendes på skraphaugen.

Opprydningsarbeidere flytter radioaktivt avfall ved et lager i byen Nahara ikke langt fra det katastroferammede atomkraftverket Fukushima Daiichi øst i Japan.
Opprydningsarbeidere flytter radioaktivt avfall ved et lager i byen Nahara ikke langt fra det katastroferammede atomkraftverket Fukushima Daiichi øst i Japan. Bilde: Reuters/NTB scanpix
19. sep. 2013 - 16:00

Fire av de seks reaktorene ved atomkraftverket øst i landet er allerede under opphogging.

Skal hogges opp

Abe sa under et besøk ved det katastroferammede anlegget torsdag at han har gitt eierselskapet TEPCO beskjed om at reaktorene fem og seks også skal hogges opp.

Fukushima Daiichi ble rammet av et jordskjelv fulgt av en tsunami i mars 2011.

Katastrofen utløste nedsmelting av reaktorkjernene i tre av de fire reaktorene som etterpå ble stengt. Statsminister  Abe besøkte Fukushima Daiichi for å snakke med arbeiderne som fortsatt jobber med å rense opp etter katastrofen.

Under kontroll

Tidligere denne måneden forsikret den japanske regjeringssjefen verdenssamfunnet om at situasjonen ved kraftverket «er under kontroll».

Forsikringen betraktes som en medvirkende årsak til at Japans hovedstad Tokyo ble tildelt de olympiske sommerlekene i 2020.

Mandag denne uken ble det siste fungerende atomkraftverket i Japan slått av, og det er ikke klart om kraftverket Oi i de sørvestlige delene av landet det åpner igjen. Dermed er Japan uten atomkraft etter 40 år.

Les også:

Siste atomkraftverk i Japan er slått av

Svensk kjernekraft kan bli kostnadsbombe

Norge rensket opp i russisk radioaktivitet  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.