PRODUKSJON

ABB trenger 40 mann

ABBs robotfabrikk har fått full klaff med sine nye roboter og lakkeringsceller.

Med få ukers mellomrom har jærbuene mottatt ordrer fra Mazda i Japan, Proton i Malaysia og Honda i Alabama, USA. For ABB er ordrene verdt 190 millioner kroner. I alt skal det leveres 122 robotsystemer fullt utrustet og klargjort for lakkering av biler.

- Det er morsomt at de nye robotsystemene vi har utviklet på Bryne blir så godt mottatt. Det viser at forskning og utvikling er viktig, sier direktør Kjell Oppedal.

Uforstyrret av all viraken rundt ABB-toppenes forsøk på å selge deler av det multinasjonale konsernet og dårlige resultater, leverer ABB-bedriften jevnt og trutt. Harley Davidson-fabrikken i USA mottok nylig lakkeringsrobot nr. 100.000 produsert i av Bryne-bedriften.

Asia kommer

De store robot-ordrene kommer på toppen av den jevne, normale ordreinngangen. Fabrikken står nå foran en hektisk leveringsperiode som vil vare til neste høst og i den forbindelse må produksjonskapasiteten økes med 30-40 årsverk.

Ordren fra Mazda gjelder oppgradering av lakkeringskvalitet, produksjonskapasitet og fjerning av all forurensning på en produksjonslinje i Hiroshima-fabrikken. Gamle systemer skal erstattes med 58 nye robotsystemer. Dette er hittil den største enkeltordren for ABB på Bryne og slår ordren fra Mercedes som ABB fikk tidligere i høst.

Ordren til Proton i Malaysia er fullføring av en ordre fra 1997, som ble kansellert på grunn av finanskrisen i Asia. Da dette prosjektet kom opp igjen, hadde ABB utviklet ny teknologi som på vesentlige punkt skilte dem fra konkurrentene og gjorde at de vant kontrakten.

Ordren fra Honda i Alabama USA er en tillitserklæring. Honda tok først i bruk de nye systemene da de kjøpte sin første produksjonslinje i fjor. Nå er dette anlegget i full drift og siden Honda trengte størreproduksjonskapasitet, bestilte de en ny linje fra Bryne, en kopi av den første. Dermed har ABB utstyrt seks av Hondas produksjonslinjer, på fire forskjellige steder i verden, i løpet av to år.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.