ARKIVNYHETER

ABB sikret Trollkontrakt for 1,6 milliarder

ELEKTRISK: Trolll A var den første plattformen som fikk kraften via nettet på land da den ble satt i drift i 1996.
ELEKTRISK: Trolll A var den første plattformen som fikk kraften via nettet på land da den ble satt i drift i 1996. Bilde: Øyvind Hagen/Statoil
Anders J. Steensen
24. okt. 2011 - 14:08

ABB er sikret en ordre med Statoil på 1,6 milliarder kroner for et elektrisk drivsystem for de to nye gasskompressorene på Troll A-plattformen. De ska sikre at gassproduksjonen kan opprettholdes på dagens nivå fram til 2063.

Trykkfall

Troll A ligger om lag 70 kilometer vest for landanlegget Kollsnes i Øygarden utenfor Bergen. Etter hvert som gass blir utvunnet fra feltet, faller trykket i reservoaret og produksjonen avtar. ABBs leveranse gjør det mulig å forsyne plattformen med miljøvennlig kraft fra strømnettet på en energieffektiv måte.

Det ekstra kraftbehovet er årsaken til at det er nødvending å bygge en ny krafttrasé gjennom Hardanger til Bergen. Krafthovet har vært klart helt siden Troll ble godkjent utbygd i desember 1986.

KRAFTELEKTRONIKK: Dette er kraftelektronikken for HVDC Light systemet som allerde er installert på Troll A.

Er installert

– ABB har lang olje- og gasserfaring, ressurser til prosjektgjennomføring og ledende kraft- og automasjonsteknologi som sørger for effektiv og pålitelig drift, uansett hvor i verden prosjektet befinner seg. I tillegg trekker vi veksler på vår kompetanse fra komplekse offshoreprosjekter og et langvarig og godt samarbeid med Statoil, sier Steffen Waal, administrerende direktør i ABB.

ABB leverer drivsystemer bestående av en 50 MW/66 kV høyspenningsmotor til begge kompressorene, som brukes til å øke gasstrykket i rørledningen inn til Kollsnes. ABB vil også levere et høyspennings likestrømssystem (HVDC Light), inkludert omformere og sjøkabler.

– Vår HVDC Light-teknologi er ideell for å koble en offshoreinstallasjon til strømnettet på land, noe som gjør det mulig å nyttegjøre seg av ren og utslippsfri kraft. Vi er fornøyde med at vi får sjansen til å gjenta suksessen fra den første fasen av prekompresjonsprogrammet, da ABB leverte et lignende system til Statoil, sier Waal.Sjøkabel

I 2005 markerte Statoil åpningen av verdens første HVDC Light-system for kraft fra land, for den første fasen av prekompresjonsprogrammet til Troll A. Kraften får plattformen gjennom en sjøkabel fra omformerstasjonen på landanlegget på Kollsnes.

Dette er ABBs sjette ordre på HVDC Light i offshoresammenheng, noe som viser at teknologien er robust nok til å motstå de tøffe forholdene ute i havet. I tillegg til kraft fra land kan HVDC Light brukes til å forbinde offshore vindparker til strømnettet på land.Det er Aibel som har EPC-kontrakten for utvidelsen på Troll A. Aibel var tidligere ABBs olje og gassdivisjon. Selve høyspentdelen er en egen kontrakt med Statoil og ikke med EPC kontrakter. Det er GE ved Nuovo Pignone som skal levere selve kompressoren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.