NYHETER_BYGG

ABB-salg til Finland

Salget har vært planlagt i lang tid.

- Denne transaksjonen gjør at ABB i Norge kan fokusere på kjernevirksomhetene kraft og automasjon. Samtidig representerer YIT en utpreget industriell løsning som vil videreføre Building Systems' virksomhet til beste for kunder og ansatte, sier ABBs adm.dir. Peer-Håkon Jensen.

ABB Building Systems AS leverer teknologi og utstyr til yrkesbygg, industri, infrastrukturarbeider og telekommunikasjonsløsninger.

Blant de viktigste virksomhetsområdene er elektro, luftbehandling og teknologi for intelligente bygg, sikkerhetsystemer, AV-løsninger, telekommunikasjon og IT-systemer samt teknisk service og forvaltning, drift og vedlikehold av eiendom.

Selskapet omsetter årlig for rundt 2,7 milliarder kroner og har ca 2.700 ansatte fordelt på vel 60 avdelingskontorer i Norge.

YIT er et finsk selskap, notert på børsen i Helsingfors. Selskapet driver innenfor bygg, tekniske anlegg og telekom og har før overtakelsen ca 13 000 ansatte, hvorav 3 000 utenfor Finland.

Omsetningen i 2002 var ca 1,8 mrd Euro, eller 15 milliarder kroner. Driftsoverskuddet var 90 mill Euro. YITs strategiske målsetning er lønnsom vekst i Norden, de baltiske landene og Russland. Det formelle eierskiftet vil skje 1. september og vil i seg selv ikke få betydning for selskapets sysselsetting i Norge.

ABB Ltd i Zürich varslet allerede for et år siden at Building Systems virksomheten skulle avhendes. Årsaken lå blant annet i en for høy gjeldsgrad, samtidig som konsernet ønsket å konsentrere virksomheten om selskapets tradisjonelle kjerneområder kraft og automasjon.

ABBs omsetning innenfor kraft og automasjon i Norge beløper seg til ca 5 milliarder kroner og omfatter ca 2100 ansatte. - Det er et styrket og mer fokusert ABB som viderefører sin virksomhet i Norge, sier Peer-Håkon Jensen.

I tillegg til ABB AS og ABB Buildings Systems AS, har ABB Offshore Systems AS ca 3.500 ansatte i Norge. Dette selskapet vil få nye eiere i løpet av 2003, etter at ABB i oktober 2002 varslet at olje- og gassvirksomhet utenfor kjerneområdene automasjon og kraft også skulle avhendes.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.