OLJE OG GASS

Aasta Hansteen-saken er utsatt

Energikomiteen på Stortinget har bestemt at saken ikke kommer opp i Stortinget før tidligst 17. juni.

Beslutningen om Aasta Hansteen er utsatt i Stortinget til 17. juni.
Beslutningen om Aasta Hansteen er utsatt i Stortinget til 17. juni.
16. mai 2013 - 12:49

I dag skulle energi og miljøkomiteen på Stortinget ta stilling til Aasta Hansteen-utbyggingen.

Og etter planen skulle utbyggingen bli behandlet i Stortinget tirsdag i neste uke.

– Seier

Men prosjektet er omstridt.

Og Bellona sendte i går et brev til energi og miljøkomiteen med beskyldninger om triksing med tall i de samfunnsøkonomiske beregningene. Nå jubler de over beslutningen.

– Dette er første seier i kampen om å få denne saken opp for kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget og for en granskning fra Riksrevisjonen. Og det er en anerkjennelse om at departementet har holdt tilbake informasjon for Stortinget, sier Bellona-leder Frederic Hauge til Teknisk Ukeblad.

Les mer:

Derfor er Aasta Hansteen et risikoprosjekt

– Graverende feil i Aasta Hansteen-saken

Sint

I dag åpner Statoil sitt nye kontor i Harstad. Og store delegasjoner fra Nord-Norge og Aukra hadde planlagt å reise til Oslo for å markere begivenheten når Stortinget godkjente prosjektet.

FrP er i harnisk over beslutningen.

– Dette er meget overraskende og høyst beklagelig. Vi kan ikke akseptere at Stortinget lar seg styre av en miljøvernorganisasjon, sier Frps Oskar Grimstad til smp.no.

Etterspør mer informasjon

KrFs Kjell Ingolf Ropstad mener flere sider ved saken er for dårlig belyst.

- Vi hadde i utgangspunktet kort tid til å behandle saken og har stilt en rekke spørsmål til Olje- og energidepartementet underveis. Det siste svaret kom så sent som et kvarter før komitémøtet, sier Ropstad til NTB.

Han mener skatteskjerpelsene som regjeringen påla petroleumssektoren i revidert nasjonalbudsjett reiser nye spørsmål ved lønnsomheten i utbyggingen.

- De kan gjøre marginale prosjekter enda mer marginale. Det er også reist spørsmål ved lønnsomheten til andre prosjekter som sammen med Aasta Hansteen skal finansiere gassrørledningen Polarled, noe som bidrar til å gjøre det hele enda mer risikabelt, sier Ropstad.

Han understreker at det først og fremst er mer og bedre informasjon han etterspør. Fremdeles er det mest sannsynlig at med bred støtte til utbygging av Aasta Hansteen-feltet på Stortinget.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.