ENERGI

Aasland er snart klar med nødbrems for strømeksport

Olje- og energidepartementet skal har lagt hovedlinjene i ordningen som skal begrense krafteksporten i krisetid. Den kan bli offentliggjort i februar.

Olje- og energiminister Terje Aasland sier han snart vil sende «styringsmekanismen» for krafteksport til regjeringsbehandling.
Olje- og energiminister Terje Aasland sier han snart vil sende «styringsmekanismen» for krafteksport til regjeringsbehandling. Foto: Beate Oma Dahle/NTB
18. jan. 2023 - 16:05

Aasland varslet i fjor sommer at regjeringen vil komme med en «styringsmekanisme» som skal sikre Norge nok strøm i krisetider.

Helt konkret er det snakk om en ordning der strømeksporten automatisk reduseres når fyllingsgraden i flerårsmagasinene blir for lav.

Olje- og energidepartementet, som har fått oppdraget, er nå i ferd med å legge siste hånd på verket. Hovedlinjene i styringsmekanismen er lagt, har NTB fått opplyst.

Trolig klar i februar

Etter det NTB erfarer er ordningen anslagsvis klar for offentliggjøring i februar.

– Styringsmekanismen inneholder spørsmål som må avklares i regjering, men jeg er klar for at den så snart som mulig sendes til regjeringsbehandling, sier Aasland.

– Det vi tydelig ser, er at tiltakene vi iverksatte i sommer, har virket. Vannkraftprodusentene holder igjen på vannet, rapporteringsordningen har virket etter hensikten, og energimyndighetene har fått informasjonen de trenger. Vi bygger videre på det vi ser har fungert, og så må vi ha tilfeller av en nødbrems når det ikke fungerer, legger han til.

Sterke reaksjoner

Reaksjonene lot ikke vente på seg da regjeringens planer om eksportbegrensninger ble kjent i fjor.

Systemoperatørene i Sverige, Finland og Danmark skrev i en felles pressemelding at de var «dypt bekymret», mens EU advarte om at Norge ikke har rett til å begrense eksporten av kraft gjennom utenlandskablene.

Eftas overvåkingsorgan (Esa), som kontrollerer at EØS-avtalen blir fulgt, sa at de følger nøye med på det som måtte komme fra regjeringen.

Norske olje- og gasselskaper kan bli pålagt å bygge opp store lagre for CO2-lagring framover. Bildet er fra Sleipner A-platformen.
Les også

Ny lov skal gjøre EUs industri grønnere

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.