BYGG

– Å være rådgiver er det morsomste som finnes

FORNØYD: RIF-direktør Liv Kari Hansteen er en blid dame. Hun har allerede vært i media fire ganger oftere enn i fjor, og året er ennå ikke omme.
FORNØYD: RIF-direktør Liv Kari Hansteen er en blid dame. Hun har allerede vært i media fire ganger oftere enn i fjor, og året er ennå ikke omme. Bilde: Asbjørn Goa
Joachim Seehusen
11. nov. 2009 - 13:42

Liv Kari Hansteen

 • Er født i 1967, hun er gift og har to barn på seks og åtte år.
 • Hun er utdannet arkitekt, utdannet fra NTNU 1994
 • 1994 - 96: Kommuenplanlegger i Borre kommune (Horten)
 • 1996 - 98: Overingeniør i NSB's plankontor.
 • 1998 - 03: Seksjonsleder i Jernbaneverkets ingeniørtjenester
 • 2003 - 05: Stabssjef i Jernbaneverket
 • 2005 - 08: Administrerende direktør i Norske Arkitekters Landsforbund

Liv Karis kjøttboller i tomatsaus

 • 500 g karbonadedeig
 • 1 dl fløte
 • 2 egg
 • 1 presset hvitløksfedd
 • 1 finhakket rødløk
 • 2 ss revet sitronskall
 • 2 ss finhakket frisk urter (Litt vag den der, Liv Kari røper at hun foretrekker estragon)
 • 3 ss finhakket hamburgerrygg
 • Salt og pepper

Fremgangsmåte:

 • Lag små kjøttboller som skal gjennomstekes.
 • Så kommer sausen, den starter sitt liv i stekeovnen, ikke det vanligste arnestedet for en saus:
 • 1 rød paprika deles i 2 deler (fjern frøene) og legge utsiden opp på et bakepapir og stek den i 15 minutter på 250 grader. Dra deretter av skinnet og finhakk paprikaen.
 • Finnhakk 1 gul løk + 2 fedd hvitløk. Stekes forsiktig i olivenolje
 • Tilsett 1/2 ss rødvinseddik, 1 boks hakkede tomater, paprika, 1/2 ss olivenolje, salt, pepper og frisk oregano
 • La det koke under lokk i 20 minutter.


– Sist så jeg ut som en sur sitron fordi jeg prøvde så hardt å ikke smile, sier Liv Kari Hansteen til fotografen, med en viss bekymring.

Sist så hun slett ikke ut som en sur sitron, snarere så hun ut som hun konsentrerte seg hardt for å holde tilbake sin trillende latter under en alvorlig fotoseanse på Løvebakken før Stortingsvalget.

Godt humør

I snart to år har hun sittet i stillingen som administrerende direktør for Rådgivende Ingeniørers Forening(RIF).

– Man blir i godt humør av å være sammen med Liv Kari, sier Øyvind Mork, styreleder i RIF.

Det aner oss at det aldri før har vært ledd så mye i RIF.

– Må jeg se alvorlig ut? Hun ser nesten fortvilet ut idet hun retter spørsmålet mot fotografen. Hun må ikke det, dessuten klarer hun det knapt.

Dragning mot ingeniører

Selv om hun er arkitekt fra NTNU har ingeniørene stått sentralt i hennes karriere. Kun to år etter at studiene var avsluttet, tok hun jobb som overingeniør hos Norges Statsbaner, på plankontoret.

Så hoppet hun over til BanePartner, nå som seksjonsleder for ingeniørtjenester. Så var hun i en treårsperiode arkitekt og ledet Norske Arkitekters Landsforbund før ingeniørene igjen kallet.

– Du har en viss dragning mot ingeniører?

– Definitivt.

Så hvorfor er hun da ikke blitt ingeniør?

– Min far er sivilingeniør. Han var redd for at jeg skulle kjede meg som ingeniør, men som arkitekt og byplanlegger ville jeg få jobbe i grensesnittet mellom mange fag. Men det er jo veldig gøy å jobbe sammen med disse ingeniørene. Det er utrolig hva de får til. Å være rådgiver er det morsomste som finnes. Det er verdens beste jobb, dødsgøy, rett og slett.Dødsgøy, mener Liv Kari Hansteen om det å være rådgiver. (FOTO: Asbjørn Goa)
Dødsgøy, mener Liv Kari Hansteen om det å være rådgiver. (FOTO: Asbjørn Goa)

Dugnad

– Liv Kari har tung faglig bakgrunn. Det kommer ikke lettvintheter fra henne, fastslår Øyvind Mork.

En av tingene som har kommet fra henne er initiativet til en "State of the nation-rapport" som RIF nå arbeider med. Det er det største prosjektet i organisasjonens 92 år lange historie.

– Det er et dugnadsprosjekt, alle bedriftene i foreningen er invitert til å delta og vi har valgt kunnskapsrike seniorer til å lede arbeidet. Vi skal vurdere tilstanden til offentlige anlegg og eiendommer, både vei, jernbane, vann og avløp, energiinfrastrukturen og bygg

Totalitet

Forberedelsene startet forsiktig i januar, i mars neste år skal rapporten være klar.

Hansteen vil ikke ut med kostnadene for dette arbeidet, men antyder at det nok nærmer seg to millioner kroner.

– Vi må se helt nøkternt på et anlegg og vurdere om det klarer å fylle den oppgaven det skal ha. Ta nå jernbanen for eksempel. Nå er det et lite løft, men vil jernbanen klare å være funksjonell i fremtiden hvis Nasjonal Transportplan følges? Vi vil se på totaliteten, det er så mange etater, organer og departementer med ansvar. Vi skal lage en lett tilgjengelig rapport basert på tunge faglige vurderinger.Ingeniørenes renessanse

– Vi har hatt økonomenes tiår på 80- og 90-tallet, nå er det juristene som råder. Men med de utfordringene samfunnet står overfor er det på tide at ingeniørene igjen bidrar i samfunnsdebatten. Vi skal være med på å sette agendaen.

Nå er latteren tonet noe ned og det gløder i de store grønne øynene. Hansteen forteller at RIF har vært i kontakt med partiene på Stortinget for å få vite hva slags informasjoner de ønsker for å fatte sine beslutninger.

Hun har også vært i kontakt med de store offentlige aktørene for å få tilgang til nødvendig bakgrunnsmateriale.

– Vi tråkker ingen på tærne, vi har vært i dialog med etatene og våre vurderinger baserer seg på det underlaget de allerede har.

Rapporten skal ikke nøye seg med å fastslå hvor det offentlige forfallet er størst.

– Nei, vi skal gi råd om hva som bør prioriteres. Vi skal være så konkrete som mulig og signalisere hvor innsatsen bør settes inn. Kunnskap forplikter, og vi ønsker at samfunnet gjør de gode beslutningene. Denne rapporten skal være vårt bidrag i denne samfunnsdebatten.

Internasjonal standard

Dugnadsarbeidet er inspirert av RiFs søsterorganisasjoner i andre land. USA har slike rapporter, det samme har Storbritannia, Finland og i fjor begynte også Danmark.

– FIDIC, the International Federation of Consulting Engineers, har også laget en tilsvarende rapport for verden. Det er brukt anerkjente metoder og dermed er det også mulig å sammenligne. Disse undersøkelsene bør gjentas hvert tredje til femte år.

Kritisk til NTP

RIF-sjefen er kritisk til Nasjonal Transportplan – men det er ikke den tradisjonelle motstanden der alle hyler etter mer penger.

– Hva er 10 år og noen forskjellige etaters synspunkter samlet i en perm?.

– Pensjonsreformen har et 50-års-perspektiv. Hvis de virkelig hadde ment noe med NTP, hadde regjeringen laget en plan med 50-års perspektiv. NTP i dag er jo basert på pluss/minus 20 prosent av forrige plan. Det må komme sterkere ambisjoner fra Samferdselsdepartementet.

Kjøttboller er signaturretten til Liv Kari Hansteen. (Se oppskrift i faktaboksen)
Kjøttboller er signaturretten til Liv Kari Hansteen. (Se oppskrift i faktaboksen)

Synlige ingeniører

– Hun har gått inn for å gjøre RIF mer synlig og satt RIF på kartet på en bra måte. Det er viktig, men vi anser ikke den jobben som ferdig, sier styreleder Øyvind Mork.

Et søk på Retriever viser at det går den rette veien. I hele fjor ble Liv Kari Hansteen sitert i norske medier 58 ganger.

Hittil i år er hun trukket frem av journalistene 234 ganger, det er mer enn fire ganger så ofte.

– Jeg måtte jo få bli litt varm i trøya, sier hun om fjoråret.

Vil opp

Liv Kari Hansteen er mer interessert i å snakke om treff på RIF enn treff på henne selv.

– Treffene på RIF er også firedoblet, og vi skal ytterligere opp.

– Vi skal mer frem i debatten enn vi har vært. Vi representerer et faglig mangfold på tvers av faggrenser som få andre. Vi representerer en helhet som mange andre mangler, sier hun.Kjøkkensjefen

Når Liv Kari Hansteen ikke leder RIF er det først og fremst familie og venner som står i sentrum.

Hun holder også kontakten med gamle studievenner fra NTH ved like, de møtes fast en gang i måneden. Når hun er hjemme trives hun på kjøkkenet.

– Jeg lager mye mat, jeg koser meg med å lage mat. Så liker jeg å eksperimentere. Det blir mer middager enn kaker. Jeg har noen veldig gode kjøttboller.

De kjøttbollene deler hun nå med alle TU-leserne, og så vidt vites er dette første gang i bladets 155-årige historie vi presenterer matoppskrifter - se egen ramme.

– Si meg, er det noe som gjør deg grinete?

Hun holder inne med ordene, lenge til Liv Kari Hansteen å være. Så kommer erkjennelsen:

– Jeg husker ikke. Det er så lenge siden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.