OLJE OG GASS

– Å trekke seg ut av Irak er det lureste Statoil kan gjøre

Arve Danielsen mener oljeselskapene kunne bidratt til å gjøre verden bedre for lokalbefolkningen, og at Statoil kunne utrettet mye mer i Irak uten partnerskapet med Lukoil. Illustrasjonsbilde fra et bombeangrep i oljebyen Kirkuk, 250 km nord for Bagdad, 13. januar i fjor.
Arve Danielsen mener oljeselskapene kunne bidratt til å gjøre verden bedre for lokalbefolkningen, og at Statoil kunne utrettet mye mer i Irak uten partnerskapet med Lukoil. Illustrasjonsbilde fra et bombeangrep i oljebyen Kirkuk, 250 km nord for Bagdad, 13. januar i fjor. Bilde: Reuters
Maiken Ree
3. feb. 2012 - 12:34

Danielsen har tidligere argumentert for at Statoil bør trekke seg ut av Irak, og at de burde bryte samarbeidet med russiske Lukoil.

Han har vært mangeårig produksjons- og plattformsjef for Statoil, og jobbet i to år for Kirkens Nødhjelp i Irak.

Bakgrunn: Statoil ut av Irak

– Ingen forutsetning for å klare seg

– Lukoil har aldri hatt noen interesse av å skape sosialt engasjement eller å støtte lokalsamfunnet i Irak. Jeg har dokumentasjon på at selskapene ikke har gjort noen verdens ting for å hjelpe lokalsamfunnet i Irak, fordi Lukoil ikke har gitt Statoil sjansen til å gjøre det, sier Danielsen på telefon fra Afrika.

Statoil ut av Irak er det lureste de kan gjøre. De har ingen forutsetning for å klare seg i Irak, i hvert fall ikke med Lukoil som partner. Jeg sier dette mens jeg sitter i Afrika, men jeg mener det ikke noe mindre for det, sier Danielsen.

Les også: Skuddveksling på Statoil-anlegg i Irak

Gjennomsyret korrupt

Han sier at myndighetene i Irak er gjennomsyret korrupt, og at lokalbefolkningen i Basra-området, hvor oljefeltene ligger, lider.

– Oljeselskapene kunne bidratt til å gjøre verden bedre for lokalbefolkningen, som vi hadde daglig kontakt med, men ingen verdens ting blir gjort.

Les også: Statoil trosser angreps-boom

Burde finne andre partnere

Han mener Statoil kunne utrettet mer i Irak uten partnerskap med Lukoil.

– Statoil har ingen ting å gjøre med Lukoil. Å trekke seg ut er det beste de kan gjøre, med mindre de kommer seg inn på operativt nivå med andre partnere, sier Danielsen.

Les også:

Lukoil åpner Oslo-kontor

Lukoil vil jobbe med Statoil

Norge nekter å hjelpe Israel med gassfunn

Irak halverer oljemålet

Irak-avtalen underskrevet i Bagdad

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.