Arve Danielsen mener oljeselskapene kunne bidratt til å gjøre verden bedre for lokalbefolkningen, og at Statoil kunne utrettet mye mer i Irak uten partnerskapet med Lukoil. Illustrasjonsbilde fra et bombeangrep i oljebyen Kirkuk, 250 km nord for Bagdad, 13. januar i fjor. (Bilde: Reuters)

– Å trekke seg ut av Irak er det lureste Statoil kan gjøre

Danielsen har tidligere argumentert for at Statoil bør trekke seg ut av Irak, og at de burde bryte samarbeidet med russiske Lukoil.

Han har vært mangeårig produksjons- og plattformsjef for Statoil, og jobbet i to år for Kirkens Nødhjelp i Irak.

Bakgrunn: Statoil ut av Irak

– Ingen forutsetning for å klare seg

– Lukoil har aldri hatt noen interesse av å skape sosialt engasjement eller å støtte lokalsamfunnet i Irak. Jeg har dokumentasjon på at selskapene ikke har gjort noen verdens ting for å hjelpe lokalsamfunnet i Irak, fordi Lukoil ikke har gitt Statoil sjansen til å gjøre det, sier Danielsen på telefon fra Afrika.

Statoil ut av Irak er det lureste de kan gjøre. De har ingen forutsetning for å klare seg i Irak, i hvert fall ikke med Lukoil som partner. Jeg sier dette mens jeg sitter i Afrika, men jeg mener det ikke noe mindre for det, sier Danielsen.

Les også: Skuddveksling på Statoil-anlegg i Irak

Gjennomsyret korrupt

Han sier at myndighetene i Irak er gjennomsyret korrupt, og at lokalbefolkningen i Basra-området, hvor oljefeltene ligger, lider.

– Oljeselskapene kunne bidratt til å gjøre verden bedre for lokalbefolkningen, som vi hadde daglig kontakt med, men ingen verdens ting blir gjort.

Les også: Statoil trosser angreps-boom

Burde finne andre partnere

Han mener Statoil kunne utrettet mer i Irak uten partnerskap med Lukoil.

– Statoil har ingen ting å gjøre med Lukoil. Å trekke seg ut er det beste de kan gjøre, med mindre de kommer seg inn på operativt nivå med andre partnere, sier Danielsen.

Les også:

Lukoil åpner Oslo-kontor

Lukoil vil jobbe med Statoil

Norge nekter å hjelpe Israel med gassfunn

Irak halverer oljemålet

Irak-avtalen underskrevet i Bagdad