ENERGI

92 prosent av husstandene har fått nye strømmålere

Skal installeres i alle norske hjem innen 1. januar. 2019.

Ni av ti husstander har nå fått installert automatiske strømmålere.
Ni av ti husstander har nå fått installert automatiske strømmålere. Illustrasjonsfoto: Audun Braastad / NTB scanpix
14. okt. 2018 - 17:43

Arbeidet med å få nye strømmålere er snart i mål, og ni av ti husstander har fått installert automatiske strømmålere.

Automatiske strømmålere skal installeres i alle norske hjem innen 1. januar. 2019. Målet er å redusere kostnadene til drift og vedlikehold, og å gi kundene bedre kontroll med eget forbruk.

– At ni av ti har fått installert automatiskestrømmålere, er en god indikasjon på at nettselskapene er i rute til fristen, mener informasjonssjef Aslak Øverås i Energi Norge.

Nye målere kan redde liv

Kantar TNS' energibarometer for tredje kvartal viser en økning på 11 prosent fra forrige kvartal. De regionale forskjellene i utrullingen har også jevnet seg ut de siste månedene.

Nærmere åtte av ti mener de nye målerne vil gi en like korrekt eller bedre registrering av forbruket enn de gamle målerne.

Data fra de nye strømmålerne kan gi indikasjoner på jordfeil og andre problemer, og kan i noen tilfeller redde liv.

Ifølge Energi Norge er feil på kundens elektriske anlegg og feil bruk av elektrisk utstyr årsak til nærmere 50 prosent av alle branner i Norge.

Datatilsynet er bekymret

Samtidig blir teknologien kritisert av Datatilsynet , som forteller at målesystemet kan gi detaljerte opplysninger om hva enkeltpersoner gjør i hjemmet.

Når måleren er knyttet til en huseier, kan opplysningene om strømforbruket spores tilbake til en bestemt person. Ifølge Datatilsynet kan bruksmønstre brukes til annet enn å analysere vårt strømbruk. Datatilsynet skriver på sin hjemmeside at bruksmønstre kan bli brukt til markedsføring og reklame.

Politiet, skattemyndighetene, forsikringsselskaper, utleiere, arbeidsgivere og andre tredjeparter kan også være interessert i informasjon om det personlige strømforbruket, påpeker tilsynet.

Energi Norge understreker på sin side at kraftselskapene er underlagt like strenge regler som nettbankene når det gjelder personvern og sikkerhet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.