KRAFT

92-åring åpnet Måren kraftverk

ÅPNING: Elsa Runnestø fikk hjelp av konsernsjef Atle Neteland i BKK til å trykke på startknappen for Måren kraftverk.
ÅPNING: Elsa Runnestø fikk hjelp av konsernsjef Atle Neteland i BKK til å trykke på startknappen for Måren kraftverk. Bilde: BKK
Mona Sprenger
27. aug. 2010 - 09:53

Dette får kommunen

Som en del av prosjektet har BKK bygd et nytt forsamlingshus på kaien i Måren. BKK gir også:

400 000 kr i fond til allmennyttige formål

50 000 kr i fiskefond

Tiltaksplan for fellesområde

Sikre vannforsyning

Nytt offentlig toalett

Hun er den eldste av de fire fastboende i den lille, veiløse bygda i Høyanger kommune.

Så isolert er Måren at NRK i 2008 laget et program derfra i serien ”Der ingen skulle tru at nokon kunne bu”. Forsamlingen var tjuefem ganger så stor da BKK feiret åpningen av sitt 31. vannkraftverk med styre, kommunale representanter og mange grunneiere, skriver BKK i en pressemelding.

– Jeg sa ja til å åpne kraftverket fordi det var anleggskarene som ønsket det, sa den spreke 92-åringen da hun trykket på knappen som startet kraftverket.

NYTT FORSAMLINGSHUS: Måren kraftverk sett fra sjøen. Foran står det nye forsamlingshuset som grenda har fått av BKK.
NYTT FORSAMLINGSHUS: Måren kraftverk sett fra sjøen. Foran står det nye forsamlingshuset som grenda har fått av BKK. BKK

Nordens dypeste sjøkabel

Småkraftverket vil produsere 21 GWh i året, som tilsvarer forbruket i cirka 1050 eneboliger. Prosjektet har en totalkostnad på rundt 82 millioner kroner.

– Det har vært spesielt å bygge kraftverk på et sted uten vei. All transport har skjedd med egen ferje. Entreprenøren GBS fra Øystese har taklet utfordringene godt. De har også tilpasset kraftverket til terrenget på en flott måte, seier prosjektansvarlig Espen Hammersland i BKK.

Det var behov for en vel ni kilometer lang sjøkabel fra Måren til Nordeide, for å få transportert kraften ut. Kabelen går helt ned mot 1270 meter, og er med det Nordens dypeste sjøkabel.

– Merkedag for klimaet

Styreleder Martin Smith-Sivertsen i BKK pekte på det framtidsrettede i å utnytte vannkraft til ren og klimavennlig energi.

– BKK ser på alle åpninger av et nytt kraftverk som en merkedag for klima og for framtiden, sa Smith-Sivertsen i sin tale ved åpningen.

Utbyggingen er et samarbeid mellom Høyanger kommune og BKK, der BKK er utbygger og eier av kraftverket.Erstatter gammelt kraftverk

Kraftverket erstatter et gammelt kraftverk som utnyttet et mindre fall i elva. Det gamle kraftverket som ble satt ut av drift i 1983, hadde inntaksdammen på samme sted i elva som det nye. Fra inntaksdammen ned til kraftstasjonen ved fjorden går det et rør på 1060 meter.

Kraftstasjonen, som har et aggregat med installert effekt på 5 MW, er plassert like innenfor ferjekaia på Måren.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.