Brannfarlig Oslo-gårder

900 Oslo-gårder har for dårlig brannsikkerhet

Hver fjerde bygård fra før 1920 er i faresonen, melder Brannvesenet.

Torsdag var det ti år siden brannen som krevde seks menneskeliv i Urtegata på Grønland i Oslo. Brannvesenet advarer om at det fortsatt er mange bygårder i Oslo med dårlig brannsikkerhet.
Torsdag var det ti år siden brannen som krevde seks menneskeliv i Urtegata på Grønland i Oslo. Brannvesenet advarer om at det fortsatt er mange bygårder i Oslo med dårlig brannsikkerhet. (Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix)

Hver fjerde bygård fra før 1920 er i faresonen, melder Brannvesenet.

Brannvesenet i Oslo anslår at det finnes nesten 900 gamle bygårder i Oslo med for dårlig brannsikkerhet.

Torsdag var det ti år siden en større brann i Urtegata på Grønland i Oslo, der seks personer mistet livet. Denne brannen startet ved at noen tente på en gjenstand i trappeoppgangen. Beboere flyktet ut i denne oppgangen, dører ble stående åpne og hele oppgangen ble fylt med farlig røyk.

Les også

Oslo brann- og redningsetaten har siden begynnelsen av 2000-tallet gjennomført tilsyn i rundt 1700 bygårder. Det ble startet et prosjekt for å øke sikkerheten i de gamle bygårdene etter flere store branner i årene etter årtusenskiftet. I Oslo finnes det omtrent 3500 klassiske gamle bygårder som ble oppført fram til slutten av 1920-tallet.

– Må ha skikkelig brannalarmanlegg

– Vår risikovurdering viser at det fortsatt er nesten 900 gamle bygårder i Oslo som har for dårlig brannsikkerhet, sier brannsjef Jon Myroldhaug i Oslo brann- og redningsetaten.

Det vil si om lag 25 prosent av alle klassiske bygårder som er oppført før 1920.

Brannsjefen ber styrer i borettslag, sameier, boligeiere og beboere forsikre seg om at ikke deres bygård er en brannfelle.

– Det viktigste er å ha et skikkelig brannalarmanlegg, som dekker alle leiligheter, kjeller loft og trappeoppgangen. Det gir beboerne et tidlig varsel ved brann og det redder liv, sier han.

I tillegg påpeker han at det er viktig at dører fra leilighet og kjeller inn til oppgangen er brannsikre, slik at brann ikke sprer seg så lett.

 

Les også

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå