KRAFT

900 millarder € til energi

EU er avhenig av kullkraft i mange år framover. Renseteknologi må utvikles. Bildet er fra Elsams kullkraftverk i Esbjerg, Danmark.
EU er avhenig av kullkraft i mange år framover. Renseteknologi må utvikles. Bildet er fra Elsams kullkraftverk i Esbjerg, Danmark. Bilde: Unspecified
Ole K. Helgesen
8. jan. 2007 - 11:15

Dagens energipolitikk i Europa er ikke bærekraftig.

EUs behov for elektrisitet øker med 1,5 prosent i året, mens eksiterende infrastruktur og kraftverk er i ferd med å gå ut på dato.

900 mrd. €

Det vil koste 900 milliarder euro å håndtere den økte etterspørselen og samtidig erstatte utdaterte kraftverk og gammel infrastruktur de neste 25 årene.

– Disse investeringene vil ikke finne sted hvis ikke det internasjonale gass- og elektrisitetsmarkedet fungerer ordentlig og med politisk sikkerhet, heter det i en rapport fra EU-kommisjonen som skal offentliggjøres onsdag. Teknisk Ukeblad har lest rapporten.Manglende infrastrukturEU-kommisjonen er bekymret for manglende infrastruktur. Og innen 2013 må den mest kritisk manglende infrastrukturen være identifisert og tiltak for å sikre at dette blir gjort noe med, være på plass.

Kommisjonen understreker at det er viktig å åpne opp energimarkedet slik at de baltiske landene ikke blir isolert fra resten av Europa.Ingen felles energipolitikk

Formelt sett har imidlertid EU ingen felles energipolitikk. Bakgrunnen er at det ikke eksisterer egne energibestemmelser i EU-traktatene slik vi for eksempel finner vedrørende den felles landbruks- eller fiskeripolitikken.

EU-landene har hittil ønsket å fastholde at energipolitikk i utgangspunktet er et nasjonalt anliggende.

Ingen tvil

I den nye rapporten fra EU-kommisjonen slås det fast at det er nødvendig å gjøre praktiske endringer i traktatens regler for å tilpasse seg den nye virkeligheten.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Med et indre energimarked med økt konkurranse over landegrensene, blir det mindre rom for nasjonal energipolitikk som avviker fra rammebetingelsene i andre EU-land.Forbruket øker

I dag får EU omtrent halvparten av sin energi fra land utenfor EU. Ettersom energiforbruket øker, er den ytre avhengigheten forventet å øke kraftig, til 70 % for gass og 90% for olje i år 2020.

Det vil dermed bli stadig viktigere å minske den ytre avhengigheten for å sikre framtidige energiforsyninger.

Forslagene i rapporten omfatter blant annet nye regler for gasslagre, økt åpenhet omkring oljelagre, et nytt organ for overvåking av etterspørsel og forsyning i de europeiske energimarkedene og bruk av kjernekraft til sivile formål.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.