IKT

90 tele-år på Svalbard

28. sep. 2001 - 12:53

I år er det 90 år siden Telenor, som den gang het Telegrafvæsenet, etablerte den første teleforbindelsen mellom Spitsbergen og fastlandet. Med unntak av noen få år under annen verdenskrig, har Telenor vært tilstede siden starten i 1911.

Spitsbergen radio ble plassert i Green Harbour (nå Grønfjorden) like ved Barentsburg, og den første forbindelsen med fastlandet ble etablert 22. november 1911. Dette var fem år før det ble satt i gang norsk kulldrift på Svalbard. I 1930 ble stasjonen, som i 1925 hadde fått navnet Svalbard radio, flyttet til Longyearbyen.

Ødelagt av tyskerne

I 1933 ble Isfjord radio etablert på Kapp Linne for å formidle trafikk mellom Svalbard radio og skip i farvannet rundt Svalbard. Under siste verdenskrig ble Isfjord radio satt ut av drift og ødelagt av tyskerne, men stasjonen ble gjenoppbygd og satt i drift igjen i 1946.

Det meste av aktiviteten på Isfjord radio ble flyttet til Longyearbyen da flyplassen ble åpnet i 1975. I dag holder Svalbard radio til i tårnet på flyplassen og de som arbeider der betjener kommunikasjonen både med flytrafikken og med den maritime trafikken.

Satellittforbindelse

Telenors første satellittstasjon ble satt i drift på Isfjord radio i 1979. To år senere ble Svalbard knyttet til det internasjonale fjernvalgnettet via satellittsamband til fastlandet. Telenor overtok samtidig det lokale telenettet fra Store Norske Spitsbergen Kullkompani.

Direkte overføring av NRKs TV-program til Longyearbyen ble etablert i 1984, til Svea i 1986 og til Ny-Ålesund i 1987. Barentsburg og Pyramiden ble knyttet til det norske telenettet i 1989. Longyearbyen fikk GSM-dekning i 1996, og Svea i 1999.

I dag har Telenor to enheter med bemanning på Svalbard. Dette er Telenor Network Services som har ansvaret for kystradiotjenesten og Telenor Svalbard AS som har ansvaret for utbygging og drift av telenettene, kundeservice, drift av satellittjordstasjoner med mer. Til sammen har Telenor 20 ansatte på Svalbard.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.