KRAFT

9 mrd. gir 44 TWh fornybar energi

PENGEDRYSS: 9 mrd. kr årlig gir 44 TWh fornybar energi og 10.000 nye arbeidsplasser til 2020, sier Fornybaralliansen. Forsker Simen Gjølsjø ved Norsk Institutt for skog og landskap ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (t.v.), Bjørn Lauritzen i Småkraftforeninga, styreleder Steinar Dvergsdali Felleskjøpet Agri, stipendiat Geir Skjevrak ved institutt for energi- og prosessteknikk på NTNU. Foran Liv Signe Navarsete (Sp).
PENGEDRYSS: 9 mrd. kr årlig gir 44 TWh fornybar energi og 10.000 nye arbeidsplasser til 2020, sier Fornybaralliansen. Forsker Simen Gjølsjø ved Norsk Institutt for skog og landskap ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (t.v.), Bjørn Lauritzen i Småkraftforeninga, styreleder Steinar Dvergsdali Felleskjøpet Agri, stipendiat Geir Skjevrak ved institutt for energi- og prosessteknikk på NTNU. Foran Liv Signe Navarsete (Sp). Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
12. juni 2009 - 15:00

Fornybaralliansen:

Ola Mørkved-Rinnan, konsernsjef Eidsiva Energi

Steinar Dvergsdal, styreleder Felleskjøpet Agri

Rune Nydal, styremedlem i Småkraftforeninga

Johan E. Hustad, professor ved institutt for energi- og prosessteknikk, NTNU

Geir Skjevrak, stipendiat ved institutt for energi- og prosessteknikk, NTNU

Simen Gjølsjø, forsker ved Norsk Institutt for skog og landskap, Universitetet for miljø- og biovitenskap, Ås

En gruppe som kaller seg Fornybaralliansen la i dag fram store tall sammen med Senterpartiet.

Med en årlig investering på 8,6 milliarder kroner kan man bygge ut 44 terawattimer (TWh) fornybar energi og skaffe 10.000 nye arbeidsplasser, viser rapporten fra alliansen.

– Dette er en lissepasning til Senterpartiet, og dere bør ta ballen. Dette treffer partiets kjernevelgere, sa daglig leder Bjørn Lauritzen i Småkraftforeninga under et pressemøte fredag.

Steinar Dvergsdal, Agri
Lavthengende frukter BILLIGST: – Småkraft er billigst. 0,6 milliarder kroner utløser her 10 TWh, sier Steinar Dvergsdal, styreleder i Felleskjøpet Agri og medlem i Fornybaralliansen. Kjetil Malkenes Hovland

Lavthengende frukter

I rapporten "Slipp energien løs" tar Fornybaralliansen til orde for å satse tungt på energiformer som krever lite å realisere, som vindkraft, småkraft og fast biobrensel som bl.a. pellets.

  • 2,8 milliarder kroner i årlig støtte vil utløse 14 TWh bioenergi
  • 5,2 milliarder kroner i årlig støtte vil utløse minst 20 TWh vindkraft
  • 0,6 milliarder kroner i årlig støtte vil utløse vel 10 TWh i småkraftanlegg

En årlig satsing på 8,6 milliarder i året fram til 2020 gir en totalsatsing på 86 milliarder kroner.

Småkraft billigst

– Småkraft er billigst. 0,6 milliarder kroner utløser her 10 TWh. En kraftpris på 40 øre ville utløst dette, men kraftprisen ligger ikke stabilt på det nivået. Vil man bygge ut småkraft, kan man enten gjøre det med grønne sertifikater, eller med en garantert minstepris på 40 øre kilowattimen, og legge statlige penger inn i dette, sier Steinar Dvergsdal i Felleskjøpet Agri, som sitter i gruppa som har laget rapporten.

Selv om Norge har store fornybarressurser som vind, vann og biomasse, er olje og vannkraft fremdeles mye billigere å produsere. "Med dagens markedspriser og rammevilkår vil det trolig gå flere tiår før potensialet kan realiseres," heter det i rapporten.

Gruppa understreker at strømnettet i Norge og inn og ut av Norge må bedres, noe som vil sikre mer stabile kraftpriser. I tillegg må man konvertere fra fossil til fornybar energibruk i transport og oppvarming, og det må skje nå.

Mange fordeler

Ifølge rapporten "Slipp energien løs" gir en slik satsing på fornybar energi en rekke fordeler:

  • Det skaper arbeidsplasser
  • Det bidrar til å løse klimakrisen
  • Det er lønnsomt for Norge
  • Det skaper et marked for norsk forskning og utvikling
  • Det sikrer Norges posisjon som energinasjon, også etter oljen

Årets valgkampsak

– Dette er en mulighet vi skal bruke, sier Senterpartiets leder Liv Signe Navarsete.

– Vi ønsker 30 TWh fornybar energi i 2020, og vi skal jo forhandle på nytt etter valget. Senterpartiet er gode på å løfte det vi bestemmer oss for, enten det er samferdsel eller kommunene. Når vi sier at fornybar energi er det vi jobber tøffest med i neste periode, blir det viktig, sier Navarsete.

Hun gir også signaler om at fornybar energi vil få økt støtte, selv om forhandlingene med Sverige om et grønt sertifikatmarked skulle bryte sammen.

– Vi jobber intenst med grønne sertifikater. Skulle det gå i lås, er det andre måter å løse dette på, sier Navarsete.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.