KLIMA

– 9 av 10 fugler dør uansett

Rundt 1000 sjøfugl kan være skadet av oljen fra Full City, anslår Direktoratet for naturforvaltning.
Rundt 1000 sjøfugl kan være skadet av oljen fra Full City, anslår Direktoratet for naturforvaltning. Bilde: Scanpix
Stein Jarle Olsen
3. aug. 2009 - 07:48

I etterkant av katastrofen med Full City utenfor Langesund ble det kjent at Viltnemnda gikk rundt og avlivet oljetildekket fugl med hagle.

Rehabilitering

Det var en praksis naturvernorganisasjonene ikke satte særlig stor pris på, og de ba derfor om at fuglene ble vasket og rehabilitert i stedet, noe de fikk gehør for av myndighetene.

Men Tycho Anker-Nilssen, seniorforsker og sjøfuglekspert ved Norsk institutt for naturforskning (NINA), mener det ikke er så enkelt som blant andre Naturvernforbundet og WWF skal ha det til.

– Man kan ikke regne med å redde mer enn 10-15 prosent av de fuglene man vasker, sier han til Aftenposten.

Fuglesykehus

I all hast ble det satt opp et fuglevaskeri på bryggen i Langesund, organisert av Naturvernforbundet, WWF, Norsk Ornitologisk Forening, NOAH, SWAN og Norsk naturinformasjon.

De anslår en kostnad på rundt 900.000 kroner for en måned med vasking.

– Hvis dette er vellykket, vil rehabilitering av sjøfugl bli en naturlig del av oljevernberedskapsplanene, sier miljøvernminister Erik Solheim til avisen.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.