ARBEIDSLIV

89 nye jobber på Herøya

Norsk Hydro har fortsatt plass igjen på Herøya. Foto: Norsk Hydro
Norsk Hydro har fortsatt plass igjen på Herøya. Foto: Norsk Hydro Bilde: Hydro

Scanwafer er en av verdens ledende produsenter av multikrystallinske silisiumskiver for solcelleindustrien. De har allerede to fabrikker i Glomfjord. I løpet av annet kvartal i år skal den tredje på Herøya være produksjonsklar.

- Den nye fabrikken vil få 89 ansatte. De fleste av disse, 81 stykker for å være eksakt, er rekruttert blant de overtallige etter nedleggingen av Norsk Hydros magnesiumfabrikk, sier fabrikksjef Roar Karlsen.

Innflytting i nytt administrasjonsbygg skjedde 2. januar. - Produksjonshallen overtar vi i slutten av februar, testproduksjonen starter i uke 8 og levering til kunde vil skje i uke 13, alt i henhold til våre opprinnelige planer, sier Karlsen.

Praktisk erfaring

- Den gode tilgangen på dyktige folk med fagbrev og operasjonell erfaring var en viktig grunn til at valget falt på Herøya for vår tredje fabrikk, sier Reidar Langmo i Scanwafer ASA.

- Vi har hatt et godt samarbeid med Porsgrunn kommune og Aetat. De har begge vært viktige bidragsytere til å få realisert nyetableringen på Herøya. Porsgrunn kommune har blant annet bidratt med 10 millioner kroner til å åpne og utvikle industriområdet på Herøya for nyetablering og utvikling, mens Aetat har gitt tilskudd til kompetanseheving og opplæring av Scanwafer nye medarbeidere. I tillegg har vi hatt mange av de nye ansatte på opplæring ved våre fabrikker i Glomfjord, sier Langmo.

Hele dette løpet med opplæring og kompetanseendring er kjørt i nært samarbeid med Telemark tekniske fagskole, som igjen også har trukket veksler på kompetanse ved Høgskolen i Telemark.

- For oss har dette vært inspirerende undervisning. Vi underviser ikke teoretikere, men folk med høy praktisk kompetanse. Hensikten har vært å bevare den praktiske kompetansen de har og tilpasse den til sin nye arbeidsgiver, sier Per Høiseth, inspektør ved fagskolen.

Industrieventyr

Scanwafer en av de mest vellykkede industrietableringer i Norge de seneste årene. Med Herøya-fabrikken har selskapet i dag ca 250 ansatte. Omsetningen i 2002 lå i underkant av 400 millioner kroner.

- Vi tror det er relativt få eksempler på etablering av industriarbeidsplasser i samme omfang som hos oss de seneste årene, sier Langmo.

Fabrikken på Herøya vil medføre en kapasitetsøkning på minst 70%. - Dette markedet har en årlig vekst på 20 - 25%. Vi får ingen problemer med avsetning av våre økede volumer. Kundene er store solenergiselskaper i Europa og Japan, sier Langmo.

Sammen med Alf Bjørseth har han bidratt til det norske industrieventyret. Bjørseth har stått bak flere solcelleinitiativ med etableringen av Scanwafer som det største. Selskapet åpnet sin første fabrikk i Glomfjord i 1997.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.