KRAFT

– 85 prosent sjanse for grønne sertifikater

NEREC-KONFERANSEN: Messeområdet i Lillestrøm er dekket av utstillinger om fornybar energi. Utstillerne her vil få stor nytte av et felles norsk-svensk grønt sertifikatmarked. Men svenskene er ikke sikre på at det kommer.
NEREC-KONFERANSEN: Messeområdet i Lillestrøm er dekket av utstillinger om fornybar energi. Utstillerne her vil få stor nytte av et felles norsk-svensk grønt sertifikatmarked. Men svenskene er ikke sikre på at det kommer. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
7. okt. 2009 - 11:34

Den svenske statssekretæren Ola Alterå er ikke helt sikker på at ordningen med grønne sertifikater går i orden.

Det kom fram under fornybarkonferansen Nerec på Lillestrøm, som ble åpnet i dag.

Svenske og norske myndigheter forhandler om detaljene i sertifikatordningen som skal utløse mer fornybar energi.

Ola Alterå statssekretær i svenske næringsdeptet
Svenske og norske myndigheter forhandler om detaljene i sertifikatordningen som skal utløse mer fornybar energi. KAN FEILE: Det er 85 prosent sjanse for at Sverige og Norge får et felles sertifikatmarked for grønn energi, sier statssekretær Ola Alterå. Regeringen.se

Vil ikke ødelegge markedet

På spørsmål fra salen om hvor sikker han var på at ordningen gikk i boks, målt i prosent, svarte Alterå slik.

– Skal vi si...85?

Statssekretæren i det svenske Næringsdepartementet er en av arkitektene bak sertifikatsamarbeidet Norge og Sverige jobber med.

– Det har vært diskusjoner før som har feilet. Et større marked er bedre, men dette er komplisert. Det er en risiko for at det ikke lykkes. Siden Sverige skapte denne ordningen, har den bred politisk støtte. Vi ønsker ikke å ødelegge dette markedet, utdyper Alterå.

– Stort politisk nederlag

Ved Bellonas stand på Nerec møter vi nestleder Marius Holm.

Marius Holm, Bellona på Nerec 2009
Ved Bellonas stand på Nerec møter vi nestleder Marius Holm. OPTIMIST: – Jeg er optimist. Hadde han sagt at det var 60 prosent sjanse, ville jeg vært bekymret, sier Marius Holm i Bellona. Kjetil Malkenes Hovland

– Sjansen for at den norske regjeringen feiler igjen er uhyre liten. Stoltenbergs stopp og start forrige gang det ble forhandlet om grønne sertifikater er et av hans største politiske nederlag, sier Holm.

Han er litt mer i tvil om svenske interesser.

– Er optimist

– Svenskene har ikke så stor fallhøyde, så det ligger på dem. MEn 85 prosent høres bra ut, jeg er optimist. Hadde han sagt 60 prosent, ville jeg vært bekymret.

Holm tror den svenske regjeringen ønsker et felles grønt sertifikatmarked.

– Men det kan være interesser som har interesse av en høyest mulig sertifikatpris, og Norge kan ha prosjekter som er billigere enn de svenske, noe som kan senke sertifikatprisen. Men politisk tror jeg dette er ganske robust, sier han.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.