IT

800.000 flatskjermer tåler ikke digital-TV

Espen Zachariassen, Trond HeggelundEspen Zachariassen, Trond Heggelund
1. apr. 2008 - 07:07
Vis mer

OBS! VI GJØR OPPMERKSOM PÅ AT DETTE VAR VÅR APRILSPØK I ÅR!Ifølge Elektronikkbransjen hadde hele 1,2 millioner nordmenn før nyttår kjøpt såkalt HD-ready flatskjerm.

Informasjonssjef Erik Andersen i Elektronikkbransjen sier at ifølge deres prognoser så vil totalt 1,8 millioner nordmenn ha kjøpt HD-ready flatskjerm innen utgangen av året.

Her ser du hva Forbrukerrådet skriver om HD-ready.

Valgte feil MPEG-teknologi

En omfatende teknisk undersøkelse som er utført av Digital TV-leverandørenes landsforening (DLF) viser at to tredjedeler av de som har kjøpt HD-ready faltskjerm ikke kan bruke disse sammen med de nye digital-TV-boksene som er på markedet.

- Resultatet av undersøkelsen kom svært overraskende på oss. Det viser seg at de nye digital-TV-boksene med såkalt MPEG 4-teknologi fungerer dårlig sammen med sammen med HD ready-apparatene. Disse er tilpasset den noe eldre MPEG2-teknologien, sier leder Rolf Bårdsen i Digital TV-leverandørenes landsforening (DLF).

Det finnes en løsning: FASP

Les også: Du trenger en stor TV med høy oppløsning. Vi viser deg hva du skal velge.

Må gi folk pengene tilbake?

Bårdsen opplyser at de jobber på spreng sammen med fjernsynsprodusentene og leverandørene av digital-TV-boksene for å finne en løsning. Om dette betyr at folk som har kjøpt HD-ready skjermer vil få pengene igjen, vil han ikke kommentere.

- Det sier seg selv at dette vil bli en sak mellom den enkelte kunde og forretningen der TV-apparatet er kjøpt, sier Bårdsen.

Les også: - Ikke kjøp digitalboks nå, har Forbrukerrådet uttalt.

Skal opp på Digital-TV-forum

Informasjonssjef Erik Andersen i Elektronikkbransjen, som representerer flere av de involverte selskapene, sier at de foreløpig avstår fra å kommentere forholdet.

Han tror uansett at saken vil bli diskutert på Digital-TV-forum, som i dag arrangeres i Filmens Hus i Oslo.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Ubeleilig for politikerne

Saken skal dessuten opp på Stortinget i ettermiddag på et seminar om åpne TV-nett. Stadig flere rikspolitikere er opptatt av å styrke valgfriheten og konkurransen i norske TV- og bredbåndsnett.

Opposisjonen ønsker i dag utfordre regjeringen ved kulturminister Trond Giske på området tjenestenøytrale distribusjonsnettnett. Den tekniske fadesen om HD ready-skjermene kommer derfor svært ubeleilig.

Bekymret over TV-produsentene

Rolf Bårdsen i Digital TV-leverandørenes landsforening (DLF) er bekymret over at TV-produsentene ikke har gjort kundene oppmerksom på de tekniske komplikasjonene da de i god tro kjøpt inn HD-ready skjermer.

Skandale mener IKT-Norge

- Dette er en skandale av dimensjoner. At NRK valgte å trumfe igjennom MPEG 4- teknologien som standard og fremtids teknologi i digital-TV viser seg nå å ikke holde mål. Her har de og politikerne glemt å sjekke hvor langt den teknologieske utviklingen har kommet, sier generalsektretær Per Morten Hoff i bransjeorganisasjonen IKT-Norge .

NRK må betale en del

- Vi mener at NRK må være seg sitt ansvar bevisst og være med på å betale gildet når mange forbrukerne nå må erstatte sine ubrukelige flatskjermer med full HD slik at de faktisk kan ta inn digital-TV. Det er helt rimelig at de som blant annet har brakt oss i denne uheldige situasjonen også tar regningen. Jeg er glad for saken kommer opp på dagens møter både i Digital TV-forum og på Stortinget, sier Hoff.

NRK vil verken kommentere flatskjermfadesen, teknologivalg eller utspillet til IKT-Norge.

Denne boksen kan redde TV-kvelden

Teknisk Ukeblad har snakket med flere leverandører og produsenter, og det viser seg at du kan bruke din ”gamle” HD ready-skjerm dersom du kjøper er konverteringsboks med den nye FASP-teknologien som snart kommer på markedet.

Her kan du lese mer inngående om FASP og hva du trenger å gjøre.

Sjekk om TV-en holder teknisk mål

For å finne ut om din flatskjerm kan takle fremtidig digital-TV oppfordrer Bårdsen deg dessuten sjekke lista de har offentliggjort i dag.

Her finner du en oversikt over alle aktuelle fjernsynsmerker som er rammet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.