IT

8 morsomme ting du kan bruke Kartverkets data til

Lek og lær med offentlige data.

Norges utvikling gjennom årene kan man se konturene av ved å sammenligne dagens digitale kart med kart fra 1700-tallet. Til venstre er Bergen fra Google Earth. Til høyre er Bergen i 1745.
Norges utvikling gjennom årene kan man se konturene av ved å sammenligne dagens digitale kart med kart fra 1700-tallet. Til venstre er Bergen fra Google Earth. Til høyre er Bergen i 1745.Bilde: Google Earth / Kartverket
29. des. 2014 - 17:44

Kartverkets frislipp av data har ført til mange bruksområder både for nytte og moro.

Det kommer stadig flere nyvinninger for privatpersoner i form av ren underholdning, læring og nytte.

Her er et knippe av noen interessante tjenester som har oppstått av at kreative mennesker har fått boltre seg i mer data.

Les om IRC: Nå er dette «sosiale mediet» større enn noensinne

1 - Historiske kart

Kartverket deler ikke bare sine nyeste kartopplysninger. Tidligere i år slapp de løs 10.000 historiske kart for fri nedlasting. Ikke bare er de spennende historiske dokumenter, men de har også flotte dekorative elementer.

Kartene er tilgjengelig i høy oppløsning og kan være grunnlag for en fin gave til den som er glad i nærområdet sitt. Se Kartverkets historiske kart. Gamle sjøkart for skipperen er tilgjengelig på Wikipedia.

Les også: Norsk firma hevder ny brikke vil revolusjonere bluetooth-teknologien

Kart over Ålesund fra 1929. Statens Kartverk Sjø

2 - Kultur- og naturreise-appen

Dersom du besøker en ny plass, om du vil vite mer om området der du bor eller bare trenger et nytt samtaleemne, er mobilappen KNappen det du trenger. Det er et samarbeidsprosjekt mellom Kartverket, Kulturrådet, Miljødirektoratet, Riksantikvaren og Riksarkivet.

KNappen kan bli den perfekte reiseappen for den som vil være turist i eget land.

Les også: 

KNappen finner informasjon om interessante punkter der du er og supplerer med informasjon med for eksempel Riksantikvaren. Skjermdump

3 - Turkompisen

Turkompisen er Kartverkets data og den åpne karttjenesten OpenStreetMap i skjønn forening for turgåeren. Her vises stier, merkede løyper, skikart og andre opplysninger som en turgåer kan ha nytte av å vite på veien.

Finnes både i nettleserversjon og mobilversjon (Android og iOS).

Les også: Denne maskinen knekte de umulige kodene

Turkompisen er kartappen for den som vil ut i marka. Skjermdump

4 - Se reiseruten i 3D

Når turen er tilbakelagt, kan du skryte med en avansert 3D-presentasjon. Med GPS-data i gpx-format kan du plotte inn en reiserute du har hatt og demonstrere den i 3D. Gps3d.no lar deg laste opp en reiserute som du kan betrakte fra alle ønskelige vinkler.

Visste du at Google lagrer hvert skritt du tar med mobilen? Det er kanskje ubehagelig for noen, men disse sporingsdataene kan brukes til å lage stilige 3D-kart av reiserutene du har hatt.

Google bruker kml-format, men dette kan man lett konvertere, for eksempel med KML2GPX.

Les også: Kjetil (26) er eneste nordmann på Googles New York-kontor

Med gps3d.no kan du se en reiserute fra mange ulike vinkler i tre dimensjoner. Skjermdump

5 - Printe 3D-kart

Det finnes noen leverandører som lar deg sende 3D-data fra Kartverket til egen 3D-printer. De er fargelagte og kan fylles med ulike typer data etter ønske.

Les også: Gratis kartdata lar deg 3D-printe et lite stykke Norge

Eksempel på Kartdata i 3D-printet format. 3D Vision

6 - Printe 2D-kart

Smarttelefoner med GPS er fantastisk anvendelige, men de går tom for batteri fortere enn man skulle ønske. nkart.no lar deg velge ut et område i Norge og printe det ut til et brettbart kart du kan ha i lomma.

Går aldri tom for batteri og koster ikke mer enn en fargeutskrift.

Les også: Blir lyden bedre med superkabler til 180.000 kroner?

7 - Minecraft

Kartverkets Sjødivisjon har laget en dataspillgjengivelse av Sørvest-Norge basert på høydedata både over bakken og under vann. Dataspillet Minecraft er et uhyre populært spill blant unge og kan dermed være en ypperlig måte for å inkludere barn.

Minecraft-kartet kan lastes ned gratis for alle som har et eksemplar av spillet.

Les også: Slik ser norske kartdata ut i Minecraft

Boknafjord slik Minecraft tolker norske kartdata. Skjermdump

8 - Mobilkart

For den som alltid vil ha helt oppdaterte kart, kommer Google Maps til kort selv om de vinner på mange andre funksjoner. Kartverket oppdaterer kart egnet for mobil og nettbrett hver uke på denne siden. Disse filene kan brukes i samspill med en app som heter Geoviewer.

Appen er tilgjengelig for iOS, Android og Windows Phone. Men det er ingen grunn for å kvitte seg Google Maps helt ennå.

Les også: Norsk spillsensasjon fra 300.000 til 16 millioner brukere på ett år

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.