IT

8 år til norsk nettvalg

Espen Zachariassen
4. mars 2009 - 10:35
Vis mer

Prosjekt e-valg 2011 legger til rette for stemmegiving over internett i noen kommuner om to år, som TU.no skrev om nylig.

Les saken: E-valg kommer i 2011

Strategien klar

Nå viser det seg at Kommunaldepartementet allerede har strategien klar for full digitalisering ved stortingsvalget to perioder frem i tid.

Det kommer frem av retningslinjene for E-valgprosjektet.

– I 2017 skal alle som ønsker det kunne avgi sin stemme fra egen pc over internett. Det er visjonen, sier prosjektleder Henrik Nore.Liten feil

Men da må det meste klaffe i arbeidet med e-valg i 2011.

– Alt som skal til er en liten feil, så er vi satt 20 år tilbake i utviklingen, sier Nore.

Han sikter blant annet til det mislykkede forsøket med elektronisk avkrysning i manntallet ved Oslo-valget i 1993.

– Etter det har det stått stille på den fronten i 16 år. Så hvis vi ikke får det til i 2011, vil det gå veldig lang tid før noen går videre med et slikt arbeid, sier Nore.

– Men hvis forsøkene går bra, vil både politikere og publikum stole på en slik løsning. Da tror jeg forventningene kommer til å bli så store at vi ender opp med fullskala e-valg til Stortinget i 2017, sier prosjektlederen.

Les også: E-valget ute på anbud

Infisert PC

De to største utfordringene er at folk skal oppfatte e-valg som trygt, og at sikkerheten blir ivaretatt, både teknisk og knyttet til prinsippet om hemmelig valg.

Det tekniske utgangspunktet er det verst tenkelige.

– Vi går ut fra at de pc-ene folk stemmer på hjemme er infisert av skadelig programvare, som trojanere. Vårt utgangspunkt er at den enkelte bruker dermed ikke har kontroll over maskinen, sier sikkerhetsansvarlig Christian Bull i E-valgprosjektet.

– Vi må ta det for gitt at det er aktører med programmer der ute som vil prøve å lure oss. Derfor må vi finne sikkerhetsmekanismer som gjør at det ikke er mulig sier Nore.Papir

Hvis det ender opp med valg over internett, vil det først kreve godkjennelse om budsjettmidler fra Stortinget.

Og da heter det formelt i prosjektdirektivet at alle stemmeberettigede borgere skal ha mulighet til å forhåndsstemme på internett og at det skal være mulig å stemme elektronisk i et valglokale på selve valgdagen.

Fremdeles skal papirstemmer være et alternativ.

Les også: Advarer mot e-valg

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.