IT

– 750 millioner mobiler sårbare for SIM-hack

Angripere kan få tilgang til all info på telefonen ved hjelp av en SMS.

Den gamle DES-standarden for kryptering av SIM-kort kan enkelt brytes ved hjelp av en SMS, ifølge den tyske sikkerhetseksperten Karsten Hohl.
Den gamle DES-standarden for kryptering av SIM-kort kan enkelt brytes ved hjelp av en SMS, ifølge den tyske sikkerhetseksperten Karsten Hohl. Bilde: Colourbox/montasje
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
22. juli 2013 - 14:02

Den tyske sikkerhetseksperten Karsten Nohl har funnet et hull i krypteringen på enkelte SIM-kort som potensielt kan la IT-kriminelle ta kontroll over hele mobiltelefonen.

Over-the-air

Såkalte over-the-air-oppdateringer (OTA) til SIM-kortet sendes via krypterte SMS-meldinger, og det er den gamle krypteringsstandarden DES som byr på problemer.

En feilsignert OTA-melding til en enhet gir et svar som inneholder en feilkode med en krypteringssignatur.

Ved hjelp av programvare på en vanlig datamaskin kan denne rentekst-signaturen gjøres om til en 56-bit DES-nøkkel i løpet av to minutter.

Med denne nøkkelen kan angriperen sende riktig signerte OTA-meldinger, og disse kan for eksempel brukes til å laste ned nye Java-programmer på enheten.

Dårlige Java-sandkasser

Disse kan blant annet brukes til å sende SMS, endre telefonsvarer-numre eller finne lokasjonsdata for telefonen.

Egentlig skal Java-plattformen sikre at hvert Java-program kun har tilgang til predefinerte områder, men Kohl påpeker at minst to store SIM-kort-produsenter har dårlig implementerte Java-sandkasser som gjør at programmene kan få tilgang til nærmest hva som helst på kortet, inkludert betalingsinformasjon.

– Vi kan fjerninstallere programvare på en enhet som opererer fullstendig uavhengig av telefonen din. Vi kan spionere på deg. Vi kjenner krypteringsnøklene for samtaler. Vi kan lese SMS-ene dine. Mer enn å bare spionere, kan vi stjele data fra SIM-kortet, din mobile identitet, og vi kan betale med din konto, sier Nohl til New York Times.

Les også: Disse landene sender mest spam

– 750 millioner mobiler

Sikkerhetseksperten sier han har testet hullet på rundt 1000 SIM-kort på mobiltelefoner i Europa og Nord-Amerika over en periode på to år. Rundt ett av fire SIM-kort med gammel krypteringsteknologi hadde hull.

Nohl anslår at 750 millioner mobiltelefoner er sårbare for angrepet. Han kommer opp med tre mulige løsninger for problemet:

  1. SIM-kort med bedre kryptering og sikrere Java-implementering. Tiden det vil ta å bytte ut alle sårbare kort gjør imidlertid at Nohl mener det trengs ytterligere tiltak.
  2. SMS-brannmur i telefonene. Brukerne bør få anledning til å velge hvilke kilder til binær-SMS som er til å stole på og hvilke som skal ignoreres.
  3. SMS-filtrering i mobilnettverkene. Binær-SMS-er bør kun tillates fra kjente, sikre kilder. Mobiltrafikken bør også rutes via hjemmenettverket når brukeren er utenlands for å sikre filtrering, mener Nohl.

– SIM-kortet det her er snakk om tilhører en av de første generasjonene med SIM-kort som kom på markedet, og det er veldig mange år siden vi benyttet disse. SIM-kortene mobilbransjen bruker i dag har langt mer avansert krypteringsteknologi og sikkerhetsstandarden er høy, skriver kommunikasjonsrådgiver Charlotte N. Erikstad i Netcom i en e-post til Teknisk Ukeblad.

Les også: Så mye koster surfing i utlandet

Fortsatt noen få gamle SIM-kort

Hun sier gamle SIM-kort har blitt byttet ut i stort tempo de siste årene, men at det finnes "et lite antall" gamle SIM-kort i sirkulasjon i Netcoms nett.

– TeliaSonera (som eier Netcom, journ. anm.) ser nå på problemstillingen og vurderer om det er nødvendig med forebyggende tiltak. Vi tar sårbarheten på alvor, men det er viktig å huske på at dette gjelder et lite antall svært gamle SIM-kort, skriver Erikstad.

Teknisk Ukeblad har også forespurt Telenor om hvilken kryptering de bruker i sine SIM-kort. Alle sikkerhetsfolk er på ferie, opplyser informasjonssjef Knut Sollid.

Karsten Nohl vil presentere sine funn på hackerkonferansene Black Hat 31. juli og OHM 3. august.

Les også:

Slik ser laptopens usynlige kraftfelt ut

Menn tenker mer på sikkerhet enn kvinner

Snart kan det bli slutt på telefonnummer  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.