KRAFT

750.000 i bot til Lyse Elnett

MÅ BETALE: Lyse Elnett AS og industriselskapet Finnfjord AS unnlot på nyåret i 2010 å følge pålegg fra Statnett. Nå må de  betale.
MÅ BETALE: Lyse Elnett AS og industriselskapet Finnfjord AS unnlot på nyåret i 2010 å følge pålegg fra Statnett. Nå må de betale. Bilde: Mona Sprenger
Mona Sprenger
7. sep. 2011 - 11:57

Lyse Elnett AS og industriselskapet Finnfjord AS unnlot på nyåret i 2010 å følge pålegg fra Statnett.

Alvorlig

Nå må Lyse betale 750.000 kroner mens Finnjord AS må ut med 500.000 kroner, ifølge NVE som gir overtredelsesgebyrene.

– Gebyrene ilegges fordi systemkritiske vedtak ikke ble fulgt opp omgående og dermed økte risikoen for avbrudd i strømforsyningen til kundene i de berørte områdene. Vi ser veldig alvorlig på slike forhold, sier seksjonssjef i NVE Nils Martin Espegren.

Diskuterte i flere timer

Den 6. januar i 2010 var det relativt anstrengt drift med høy belastning nord for Kvanndal i Troms.

– I Troms nord for Kvanndal er det i perioder anstrengt drift. Finnfjord smelteverk har inngått en avtale om å ha et vern som kan koble ut lasten i gitte situasjoner. Statnett bestemte da at dette vernet skulle være aktivert. Denne type vedtak fra Statnett kaller vi et systemkritisk vedtak.

Finnfjord AS var ikke enig i Statnetts vurdering av situasjonen og diskuterte dette i over fire timer før innkobling av vern.

Situasjonen for Lyse Elnett AS var ikke ulike, forteller Espegren.

– Hvis lasten i et gitt område går over 700 MW, skal vern settes i funksjon. Det var situasjonen 19. februar i 2010. Statnett ga beskjed om at systemkritiske tiltak skulle i verksettes, likevel gikk det et par timer før det skjedde.

– Ekstremt viktig

NVE mener disse sakene representerer alvorlige og grove overtredelser av lydighetsplikten som aktører tilknyttet kraftsystemet har etter systemansvarsforskriften.

Lydighetsplikten betyr blant annet at vedtak fra Statnett om innkobling av systemvern skal etterkommes omgående, uten diskusjon.

– Det er Statnetts ansvar å sikre driften av systemet og det er ekstremt viktig at systemkritiske vedtak følges opp umiddelbart, sier Espegren, som understreker at Statnetts utøvelse av systemansvaret er en grunnleggende funksjon for det norske kraftsystemet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.