IKT

75 år siden Radionette R3

Den 27. september 1927, samtidig som han registrerte firmaet Radionette, lanserte 24 år gamle Jan Wessel fra foreldrenes leilighet i Bygdøy allé 67 i Oslo radiomottakeren Radionette R3.

Dette var Europas første serieproduserte radiomottaker for lysnettdrift. Det var en bragd Wessel hadde gjort fra pikeværelset der de første apparatene ble bygget.

- R3 hadde tre rør med lang- og mellombølge. Avstemningsdelen og den regulerbare forlengelsesspolen for langbølgen stammet fra tyske Blaupunkt, sier Fredrik C. Hildisch, som i et par år har arbeidet med en bok om denne pioneren og hans verk. Stadig kommer det frem interessante saker og viktige dokumentasjoner.

Det var en revolusjonerende løsning å koble en radio til lysnettet. Det var den gang vanlig å utstyre apparatene med en kostbar filterspole for anodespenningen.

Wessel mente imidlertid at han kunne unnvære den kostbare og tunge spolen ved å anvende en fiks, ny kobling, i det han påtrykte utgangsrørenes gitter en rippelspenning. Denne spenning var i motfase og i størrelse lik med anodens rippelspenning, dividert med rørets forsterkningsfaktor.

Wessels fikk i 1968 NTNFs ærespris for sin betydelige innsats for norsk industri fra slutten av 1920-årene.

- I en periode med depresjon og mismot hadde han en urokkelig tro på at det skulle være mulig å reise en levedyktig norsk radioindustri. og han tok fortsatt i 40 år personlig aktiv del i introduksjon av nye tekniske resultater, sier Hildisch som også har arbeidet sammen med Wessel og betegner han som radiopionér nr. 1. Han døde i 1980.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.