74 år gammel bru får avløsning

En 74 år gammel bru i Sokndal kommune i Rogaland har gjort jobben sin og vel så det. De som vil gi den velfortjent avløsning, har ingen tid å miste. Anbudsfristen er satt til 30. mars.

Billedtekst: Denne brua ser ikke så gammel ut, men den ble bygd i 1942. Den gangen var det "fortau" på begge sider. Siden er det bygd et kraftigere rekkverk på "fortauet" på venstre side.
Billedtekst: Denne brua ser ikke så gammel ut, men den ble bygd i 1942. Den gangen var det "fortau" på begge sider. Siden er det bygd et kraftigere rekkverk på "fortauet" på venstre side. Bilde: Google
Anders Haakonsen
10. mars 2016 - 13:07

Det er Prestbru like øst for kommunesentret Hauge som skal skiftes ut. Dens oppgave å føre fylkesveg 44 over elva Sokno.

Den gamle brua er 32 meter lang. Den består av to like lange spenn. Brua som skal erstatte den, blir en 35 meter lang platebru, som også får to like lange spenn. Pilaren mellom dem blir fundamentert på stålkjernepæler.

Den nye brua skal gå i samme trasé som den gamle. I byggetiden blir trafikken ført over på en 40,7 meter lang interimsbru med ett spenn.

 

Riving inngår i entreprisen

Bygging og demontering av interimsbrua og riving av den gamle brua inngår i entreprisen. Det samme gjør etablering av til sammen 185 meter tilstørende veg mot interimsbrua.

Alder er ikke den eneste grunnen til at Prestbru blir skiftet ut. En annen god grunn er dårlige forhold for myke trafikanter. De er avspist med et "fortau" med en bredde på ca. en meter.

Nybrua vil gi mye bedre forhold for dem som vil ta seg fram for egen kraft. De får et eget gang/sykkelfelt med tre meters bredde som blir skilt fra kjørebanen med rekkverk. Total bredde på brua blir 10,75 meter.

 

Halv meter over 200 års-flom

Under overbygningen blir det en halv meter klaring til elva ved 200 års-flom.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

Til tross for alderen tåler den gamle brua mye. Den var opprinnelig bygd for 10 tonns akseltrykk, men etter en gjennomregning i 1965, ble tillatt akseltrykk hevet til 13 tonn.

Oppdraget omfatter også anlegg av til sammen 130 meter tilstøtende gang/sykkelveg langs fylkesveg 44. Det meste kommer vest for brua.

Både den permanente og den midlertidige brua er prosjektert av Smidt & Ingebrigtsen. Vegarbeidet er prosjektert av ViaNova. Innen 15. juni neste år må jobben være fullført.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.