FORSVAR

737 blir kampfly

Med en så enorm havsone som vi har å bevokte, mener mange flykjennere at dagens P-3 Orionfly snart er modne for utskifting.

Den ferske amerikanske kontrakten er interessant også for Norge.

Utviklingskontrakten for en Multi-mission Maritime Aircraft (MMA) er på 3,89 milliarder dollar (ca. 27 milliarder kroner). I kontrakten ligger bygging av syv testfly, i løpet av fire år.

Kontrakten kan beløpe seg til totalt femten milliarder US dollar (ca 104 milliarder kroner) i løpet av ti år. Kontrakten vil da gjelde bygging av ytterligere 109 fly som skal erstatte dagens 223 maskiner av type Orion P-3.

Flyene skal ikke bare brukes til patruljering: - De utstyres slik at de kan drive full antiubåtkrig og krig mot overflatefartøyer, sier Jim Albaugh som er sjef for Boeings divisjon for integrerte forsvarssystem.

Flyene skal bemannes og utstyres slik at de kan patruljere 24 timer om gangen. De får et nytt radarsystem utviklet av Raytheon. Det kalles APS-137 og inneholder også en signalbehandlingsenhet slik at flyet kan overvåke annen elektronisk trafikk (SIGINT).

Northrop Grumman skal utvikle en ny generasjon EO/IR sensor for samtidig, multisektoriell elektro-optisk/infrarød avsøking av store områder. Selskapet skal også utvikle avanserte datalinker for flyet.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.