IT

70 norske radiokanaler

TILFREDS: - Bransjen har lenge ønsket seg et skifte til ny kringkastingsteknologi, sier en tilfreds daglig leder Ole Jørgen Torvmark i Digitalradio Norge.
TILFREDS: - Bransjen har lenge ønsket seg et skifte til ny kringkastingsteknologi, sier en tilfreds daglig leder Ole Jørgen Torvmark i Digitalradio Norge.
Odd R. Valmot, Espen ZachariassenOdd R. Valmot, Espen Zachariassen
4. feb. 2011 - 14:13

Vedtaket om å sette en slukkedato for FM-nettet vil utløse økt satsing på digitale plattformer fra radiobransjen.

Slik kommenterer bransjeorganisasjonen Digitalradio Norge fredagens stortingsmelding fra Kulturdepartementet.

Vinnerne

– Lytterne vil bli de store vinnerne ved overgangen til ny teknologi. Kanaltilbudet vil bli langt større enn i dag. DAB vil kunne levere opp til ca. 70 kanaler fullt utbygget, sier daglig leder Ole Jørgen Torvmark i Digitalradio Norge.

Han oppfatter meldingen som et tydelig signal til lytterne.

– Nå er det riktig å anbefale radioer som også har DAB- eller internettmottaker.

Hard konkurranse

I Norge selges det ca. 750.000 radioer hvert år, og de aller fleste er rene FM-apparater.

– Økende mediemangfold har gitt radioen stadig hardere konkurranse. For å styrke radioen med flere nye kanaler, har bransjen lenge ønsket seg et skifte til ny kringkastingsteknologi. Beskjeden om at FM skal slukkes er akkurat det signalet radiobransjen behøver. Nå kan planlegging av nytt innhold og videre bygging av digitalradionettet starte, sier Torvmark.



- Tvang eneste utvei

IKT Norge slår fast at Norge blir det første landet i verden som har besluttet å slå av FM-nettet.

Generalsekretær Per Morten Hoff mener at tvungen overgang til DAB er en konsekvens av at NRK har investert store summer.



- Mye kan tyde på at eieren, den norske stat, med kulturministeren som generalforsamling, har vurdert at det ikke er noen vei tilbake. Markedet har så langt ikke ville adoptere DAB, og da har tvang vært eneste utvei, skriver IKT Norge i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling


Kostbart

I stortingsmeldingen er det en forutsetning for slukking av DAB-radio i bil ikke blir for dyrt.

IKT Norge tror ikke det blir billig og at kampen for å stenge FM vært ført av de store og dominerende radioaktørene og Elektronikkbransjen, som har særinteresse og økonomiske motiver for å få stengt FM. Det påfører lytterne kostnader.

DAB-FORKJEMPER: Han setter riktignok et plusstegn bak, men "DAB-dödaren" Per Morten Hoff og IKT-Norge stiller seg gladelig under digitalradioens fane.
INGEN UTVEI: IKT Norge og generalsekretær Per Morten Hoff hevder regjeringen er tvunget til å gå for tvungen overgang til DAB. Foto: Leif Hamnes Leif Hamnes

- Forbrukerne vil frem til 2017 få betydelige utfordringer og vil bli påført betydelige kostnader. Norge har i dag en installert base på 20 millioner FM-radioer. Størst utfordring vil vi få med radio i bil, hvor de fleste biler i dag har integrerte lydsystemer, skriver organisasjonen.



NRK planlegger

- I ukene fremover må vi se hvordan vi kan få til en digitalovergang som er best mulig både for lytterne og for vår egen økonomi. sier NRKs tidligere teknologidirektør Arild Hellgren.

- I ukene fremover må vi se hvordan vi kan få til en digitalovergang som er best mulig både for lytterne og for vår egen økonomi. sier NRKs tidligere teknologidirektør Arild Hellgren. KOSTBART: Arild Hellgren leder NRKs arbeid med digitalisering av radio og venter seg store kostnader i overgangsfasen. Foto: Jørgen Skjelsbæk. Jørgen Skjelsbæk

Nå arbeider han med digitaliseringen av radio i NRK og venter seg en del økonomiske utfordringer.

- I forhold til det som skjedde da vi digitaliserte TV, får vi en veldig lang periode med parallell distribusjon på FM og DAB. Det er svært kostbart, sier Hellgren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.