KRAFT

660 millioner mer til fornybar energi

KAN SNU: Haga varsler en full gjennomgang av kraftsituasjonen i Midt-Norge for å slippe å bruke de mobile gasskraftverkene.
KAN SNU: Haga varsler en full gjennomgang av kraftsituasjonen i Midt-Norge for å slippe å bruke de mobile gasskraftverkene. Bilde: Jannicke Nilsen

Regjeringen vil bruke 1 450 millioner kroner på alle områder for fornybar energi i 2008.

Satsingen vil føre til et påslag på nettariffen på 1 øre per kWh. Dette skal gi staten rundt 740 millioner kroner.

Enova

I høst skal Olje- og energidepartementet inngå en ny fireårig avtale med Enova, og sette et nytt ambisiøst resultatmål, skriver statsråd Åslaug Haga i en pressemelding. Enova får 430 millioner kroner fra avkastningen på Grunnfondet for fornybar energi og energieffektivisering.

Fjernvarme

Satsingen mot husstandene vil bli styrket, og en egen støtteordning for investering i infrastruktur for fjernvarme vil bli etablert.

En langsiktig oppbygging av infrastruktur for fjernvarme skal legge til rette for økt bruk av bioenergi, avfall, spillvarme og andre miljøvennlige energiressurser. Tiltakene vil også spille en rolle i arbeidet med å skifte ut oljekjeler.

Satser uendret

I forbindelse med etableringen av en ny støtteordning til fornybar elektrisitet, blir det bevilget ytterligere 200 millioner kroner over statsbudsjettet. I tillegg kommer renteinntekter på Energifondet.

Men satsene i støtteordningen er ikke endret. Olje- og energidepartementet legger fortsatt opp til lave påslag for ulike teknologier: 4 øre/kWh for vannkraft, 8 øre/kWh for vindkraft og 10 øre/kWh for biokraft og umodne teknologier. I går ble forslaget sendt på høring av departementet, med frist 3. desember.

- Gjennombrudd

Statsråd Åslaug Haga mener fornybar energi vil få et gjennombrudd i Norge neste år.

- Norge har et godt grunnlag for å øke den miljøvennlige energiproduksjonen så det monner, og vi må bruke energien mer effektivt. Den økte bevilgningen i 2008 til energieffektivisering, varme og elektrisistet fra fornybare energikilder er et hovedelement i regjeringens satsing på at Norge skal være en miljøvennlig energinasjon. Ny fornybar energi vil få et endelig gjennombrudd neste år, sier olje- og energiminister Åslaug Haga.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.